Colm Meaney

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Colm Meaney

Personlig information
Født 30. maj 1953 (70 år) Rediger på Wikidata
Dublin, Irland Rediger på Wikidata
Ægtefælle Bairbre Dowling (1977-1994) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Colm Meaney

Colm J. Meaney (/ cɔləm / eller / cɔlm̩ /, irsk for "Duen") (født 30. maj 1953 i Dublin i Republikken Irland) er en irsk skuespiller, bedst kendt for at spille Miles O'Brien i Star Trek: The Next Generation og Star Trek: Deep Space Nine.

I 1996 spillede han en af de centrale skuespillere i den irske komedie, The Van – en hotdog vogn til forstyrrelser. Van er en af Roddy Doyles film. Den anden er The Snapper og The Commitments. Alt er indspillet i Dublin og beskæftiger sig med familie Rabitte.

Han begynte studere skuespilkunst da han var 14 år gammel, og han startede på Abbey Theater School of Acting efter gymnasiet. Han var medlem af det irske National Theater og tilbragte de næste otte år i England, hvor han turnerede med flere teater selskaber. Meaney's første tv-optræden var i Z Cars på BBC One i 1978.

Han havde også gæsteroller i, blandt andet ting, Remington Steele og Moonlightning, før han begyndte en succesfuld filmkarriere. Han modtog en Golden Globe-nominering for bedste skuespiller i The Snapper. I de seneste år har han spillet Cowen, leder af Genier, i tre episoder af Stargate Atlantis, og han havde en gæst rolle på Law & Order: Criminal Intent.

Han er ikke relateret til science fiction-forfatteren John Meaney, selvom sidstnævnte har en bror, der også er opkaldt Colm.

Han var gift med den irske skuespillerinde Bairbre Dowling, men de er nu skilt. Han er en fan af Dublins gæliske fodboldhold.

han var også med i Con Air

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]