Comosøen

Page semibeskyttet
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Comosøen
Panoramaudsigt over Comosøen og Bellagio med Grigna bjergene i baggrunden
Panoramaudsigt over Comosøen og Bellagio med Grigna bjergene i baggrunden
Overblik
Land Italien
Tilløb Adda
Afløb Adda
Afvandingsareal 4.509 km²
Afvandingslande Italien
Schweiz
Maks. længde 46 km
Maks. bredde 4,5 km
Overfladeareal 145,9 km²
Middeldybde 153 m
Maks. dybde 410 m
Vandvolumen 22,5 km³
Gennemløbstid 5,5 år
Omkreds1 160 km
Vandspejlskote 198 m
Øer Isola Comacina
Oversigtskort
1 En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse

Comosøen (Lago di Como på italiensk) er en gletcherskabt i den italienske region Lombardiet. Søen dækker et areal på 145,9 km² og er dermed Italiens tredjestørste sø, kun overgået af Gardasøen og Lago Maggiore. Comosøen er 410 meter dyb på sit dybeste sted, hvilket gør den til en af Europas dybeste. Søbunden befinder sig 200 meter under havets overflade.

Søens kontur

Søen har form som et Y, der står på hovedet, og har navn efter byen Como, der ligger for enden af den vestlige gren af dette Y. I bunden af den østlige gren ligger byen Lecco, og længst mod nord ligger byen Gera Lario.

Navnet

Comosøens latinske navn er Larius, som på italiensk bliver til Lario, der dog kun bruges sjældent. Normalt kaldes søen Lago di Como, der betyder Comos sø.

Byen Como bliver normalt benævnt "Como", mens søen aldrig omtales således. Det forholder sig anderledes når det drejer sig om en anden italiensk sø, nemlig Gardasøen (Lago di Garda). Her anvendes betagnelsen "Garda" nemlig om såvel byen Garda som søen Garda.

Vandets vandring

En række større og mindre vandløb strømmer ud i Comosøen, ikke mindst gletchervand fra Alpernes sydvendte skråninger. Ved Gera Lario løber floden Adda i søen. Længst mod syd, i Lecco, afvandes søen af Adda, der fortsætter ned til Posletten, hvor den løber sammen med Po.

Villa del Balbianello ved byen Lenno, hvor scener i James Bond-filmen Casino Royale blev optaget.

Byer langs søen

En lang række byer og landsbyer ligger langs søen. En oplistning ser således ud, startende med byen Como i det sydvestlige hjørne af søen og derfra søen rundt i urets retning:

De smukke og de rige

Comosøen er berømmet for sin skønhed og for de smukke omgivelser. Søen har gennem mange år været et populært sted for aristokratiet og de velhavende at rekreere. I vore dage er der fortsat en række kendisser, som holder til ved søen, hvilket er med til at øge strømmen af turister. Der findes et stort antal af paladser med smukke parker, så som Villa Olmo, Villa del Balbianello, Villa Serbelloni og Villa Carlotta.

Blandt de mange kendte, som har – eller har haft – tilknytning til søen, kan nævnes:

Henvisninger


Comosøen set fra Como
:Image:LagoComoMemorial.jpg
Comosøen set fra Como