Cubanske pesos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Cubanske pesos er den officielle valutaCuba. På grund af landets specielle situation som følge af den kommunistiske økonomi kombineret med USAs handelsblokade er der i praksis to forskellige valutaer på Cuba:

  1. Cubansk peso (ISO 4217 kode CUP) er den oprindelige valuta. Den anvendes stort set alene af lokalbefolkningen til at købe nødvendige varer. 1 CUP er opdelt i 100 centavos. Valutaen kan ikke veksles andre steder i verden.
  2. Konvertibel peso (uofficiell kode CUC) er den officielle "turistvaluta" på Cuba, og skal benyttes af turister på øen. Der står "peso" på den ene side af valutaen og "$" på den anden side. Tidligere modsvarede den 1 US$. Den konvertible peso er inddelt i 100 konvertible centavos. Konvertibel peso har ikke en officiel ISO 4217 kode.[1]

De fleste cubanere får det meste af deres løn udbetalt i pesos og en lille del i konvertible pesos. Systemet møder generelt stor kritik, da det er med til, at gøre ulighederne i det cubanske samfund større, da det primært er ansatte i turistrelaterede erhverv, der har adgang til konvertible pesos og da disse giver adgang til at købe ind i særlige butikker, hvor vareudbuddet er større.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

ArtikelstumpSpire
Denne artikel om penge eller valuta er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.