Daniel Høffding Wulff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra D.H. Wulff)
Spring til navigation Spring til søgning
Daniel Høffding Wulff

Daniel Høffding Wulff by Heinrich Tönnies.jpg

Personlig information
Født 12. maj 1829Rediger på Wikidata
Død 18. september 1900 (71 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse BiografiforfatterRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Daniel Høffding Wulff (12. maj 1829 i Fredericia18. september 1900 i Aalborg) var en dansk skolemand og historisk forfatter.

Ved hans fødsel var hans fader, provst Henrik Wulff (død 1888), lærer ved Det lærde institut i Fredericia (byens latinskole). Moderen var Susanne Jacobine født Høffding. Wulff blev student fra Randers Latinskole 1848 og tog filologisk-historisk skoleembedseksamen 1856. To år efter blev han konstitueret som lærer ved Aalborg Katedralskole, til hvilken han derefter var knyttet i 30 år som adjunkt og overlærer (fra 1887). I en årrække var han tillige stiftsbibliotekar i Aalborg og medlem af byrådet, og hans store interesse for Aalborg by viser sig i hans uafbrudte syslen med byens historie, der dog ikke, som ønskeligt havde været, satte frugt i en samlet skildring, men løb ud i en række tidsskriftsartikler og udgiverarbejder. 1885-1886 udkom hans biografi af købmand Jens Bang. Også nogle skolebøger skyldes ham.

Størst betydning har Wulff fået derved, at han blev stifteren af "det jyske historisk-topografiske selskab" (i dag Jysk Selskab for Historie). For at forberede dannelsen af et sådant selskab gennemrejste han Jylland i sommeren 1865, og i det følgende år trådte selskabet i virksomhed. Wulff var medlem af selskabets bestyrelse indtil 1895. 1889 havde han taget sin afsked fra skolen, og i 1894 var han udtrådt af byrådet. Han døde i Aalborg 18. september 1900. Han havde 24. november 1858 ægtet Cecilie Berg (død 1859), datter af købmand Moritz Berg i Randers, og 21. maj 1861 sit søskendebarn Josephine Elise Marie Eleonora Wulff (død 1873), datter af kæmner Fred. E. Wulff i Aalborg.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Kilde[redigér | redigér wikikode]