Randers Statsskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Randers Statsskole
Randers Statsskole 2017.jpg
Randers Statsskole i 2017
Generelle informationer
Type Gymnasium
Sted Randers, Danmark
Grundlagt 1542; 475 år siden (1542)
Arkitekt Hack Kampmann
Rektor Lone Andersen
Elever 878 (2016)
Undervisere ca. 90
Eksterne henvisninger
www.randersstatsskole.dk
CVR-nummer 29548269Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Randers Statsskole er et stort gymnasium med knap 900 elever[1][2][3] og 90 lærere, beliggende ca. 1 km nord for Randers' centrum. Randers Statsskole er grundlagt i 1542 og kan føre sin historie tilbage til 1440. Gymnasiets nuværende bygninger er tegnet af den kendte arkitekt Hack Kampmann og opført i 1923-1925.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Randers Statsskole hører til de ældre skoler i Danmark. Den er opstået omkring år 1440 som en klosterskole i tilknytning til byens kloster. Efter reformationen blev skolen ligesom mange ændre købstadsskoler omdannet til latinskole, og i et brev fra 1542 sikrer kong Christian 3. det økonomiske grundlag for skolens drift. I 1580'erne flyttede den til nye lokaler tæt på Sankt Mortens Kirke. Skolens omtales herefter oftest som Randers lærde skole. I 1782 flyttede den til Helligåndshuset. 1858 flyttede skolen til Vestergade 34. I 1903 gennemføres en skolereform og latinskolerne blev omdannet til gymnasier. Ved den lejlighed blev skolens navn ændret til Randers Statskole. Skolen flyttede igen i 1926 til de nuværende bygninger på Rådmands Boulevard 20. Indtil 1986 hørte skolen under staten. Samme år blev den overdraget til Århus Amt, men med samme navn. Siden 2007 har skolen været selvejende.

Bygninger[redigér | redigér wikikode]

Skolens bygninger er nyopførte i årene fra 1918-1926. Huset er tegnet af den kendte arkitekt Hack Kampmann, som ikke så bygningen færdig. Han døde allerede i 1920. Projektet blev færdiggjort af hans søn Christian Kampmann og Johannes Frederiksen. De tre stod også bag opførelsen af de nye bygninger på Viborg Katedralskole, som indviedes samme år. Der er store ligheder mellem de to skolebygninger.

Skolebygningen er udformet i en stram symmetrisk, nyklassicistisk stil. Den består af fire fløje omkring en stor indre gård med to udløberfløje mod både syd og nord. Den indre gård er omkranset af en bred kolonnade med fritstående søjler. På den nordvendte væg er i der i kolonnaden opstillet fem bronzebuster af berømte elever: forfatter og museumsdirektør Frederik Poulsen (1876-1950), fysikeren Poul la Cour (1846-1908), forfatteren Steen Steensen Blicher (1782-1848), forfatteren Henrik Pontoppidan (1857-1943) og sprogforskeren Vilhelm Thomsen (1842-1927). I gården er der opsat en drikkebrønd, som senere er forsynet med en bronzefigur af billedhuggeren Adam Fischer, skænket af Ny Carlsbergfondet 1953.

Skolebygningen blev fredet i 1986, og fredningen blev 2007 udvidet til også at omfatte omgivelserne. Bygningens indre er moderniseret gennem de sidste årtier, bl.a. er et tidligere loft blevet indrettet til undervisningslokale, og bygningen er udstyret med moderne faciliteter. I marts 2013 kunne skolen indvie en stor idræts- og multihal. I august 2016 kunne skolen indvie et renoveret og helt nyt kantineområde i kælderlokalerne.

Musikliv[redigér | redigér wikikode]

  • Randers Statsskoles Orkester består af messingblæsere, træblæsere og strygeinstrumenter. Orkesteret spiller ved jul hovedsageligt klassisk musik, men også swing og jazz, som de optræder med til skolens fester, hvor de spiller sammen med skolens andre orkestre og bliver til et semi-bigband. Orkesteret kan høres til julekoncerten som foregår på skolen, men også i de omkringliggende kirker.
  • Randers Statsskoles Kor består af fire stemmer: sopran, alt, tenor og bas. Det op til 100 mand store kor synger både nye og gamle stykker. Der er ingen optagelsesprøve, så alle kan være med. I koret lærer sangerne bl.a. stemmekontrol. Hvert år ved skolens juleafslutning optræder koret i Sankt Mortens Kirke. Om foråret tager koret til Sønderjylland på kortur, hvor de opfører forskellige stykker.
  • Little People er Randers Statsskoles jazzgruppe, der består af elever fra alle klassetrin på gymnasiet. Gruppen spiller ofte standarder inden for bebop, men også numre fra den amererikanske sangskat, såsom "I got rhythm" og "Night and day". Jazzgruppen optræder til diverse fester, såsom skolens årsfest og Randers Ugen.

Øvrige oplysninger[redigér | redigér wikikode]

Randers Statsskoles elever har igennem en årrække udgivet det uafhængige skoleblad Luren.

Idræt og sport på skolen[redigér | redigér wikikode]

Randers Statsskole har, med det nye multi-idrætsanlæg fra 2013, investeret i fremtidens idrætsundervisning på skolen. Anlægget indeholder, foruden et halgulv, to undervisningslokaler, to omklædningsrum, et loungeområde og et mindre fitnesscenter. Skolen deltager desuden i flere sportsstævner, herunder gymnasiehåndbold, hvor de har et af Jyllands bedste hold.

Kendte studenter[redigér | redigér wikikode]

Rektorer[redigér | redigér wikikode]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]