Dacia Duster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dacia Duster 1.5 2010 udgaven
Dacia Duster Urban Explorer (2016)

Dacia Duster er Dacias bud på en SUV. Ifølge den danske importør kommer de til Danmark i marts 2014[1]. "Priserne er endnu ikke klar til offentliggørelse. Men fra- prisen bliver under 160.000 kr. Vi (Dacia Danmark) offentliggør priserne i begyndelsen af januar på alle versioner vi får hjem. Det er 105 hk benzin - 125 hk benzin samt 90 og 110 hk diesel ned 4x4 mulighed og i tre forskellige udstyrsmuligheder : Base- Ambience og Laureate.

Specifikationer kan ses på den svenske hjemmeside for Dacia, der har den "nye" Duster, 2013/2014 facelift, der er den version der kommer til Danmark.

Duster har eksisteret siden 2010 i England[2], Tyskland[3], Irland[4], Norge[5] med flere og er solgt i mere end 400.000 eksemplarer i Europa[6]. Den faceliftede Duster er på vej i Sverige og Tyskland m.fl. England og andre højrekørsels lande må vente til 2016 før den faceliftede Duster lander der, da den er produceret på den indiske fabrik, hvorimod de fleste europæiske modeller er produceret i Rumænien.

Duster er endvidere en stor succes i Indien hvor den sælges som en Renault.

Ændringer fra 2010 udgaven til 2013/2014[redigér | redigér wikikode]

  • Ny kølergrill
  • Ændrede sæder
  • Ny instrumentering (der med ændringen kommer til at se ud som Dacia Lodgy)
  • ESC / ESP som standard (fås som tilbehør til 2010 udgaven)
  • Mulighed for mere tilbehør, bl.a. fartholder, fartpilot, baksensor, Renault Medianav mm.

Sikkerhed[redigér | redigér wikikode]

Sikkerheden i Duster. 2010 modellen er testet af EuroNCAP til samlet set 3 stjerner i 2011. Disse dækker over 4 kategorier hvor Duster falder fælt igennem på aktiv sikkerhed pga. manglen af ESP på de fleste modeller. En score i aktiv sikkerhed lander derfor på 29% = 3 stjerner. Hvis den var evalueret med standard udstyret i Danmark inkl. ESP, ville den på test tidspunktet have fået 5 stjerner i aktiv sikkerhed (71%). Fodgænger- og barnesikkerheden lå ligeledes til 5 stjerner i 2011, mens den på frontal crashtesten ligger til 4 stjerner. Samlet set vil Duster som den sælges i Danmark derfor ligge på reelle 4 EuroNCAP stjerner når ESP medtages.

I 2012 eller senere vil den dog ramme 3 stjerner igen pga. øgede krav for fodgængersikkerhed, på linje med en stor række andre biler hvis de blev genvurderet[7].

FDM har i deres vurdering af sikkerheden for bl.a. Dacia Lodgy frarådet bilkøb pga. de 3 stjerner, men har ikke rigtigt set at vurderingen af Duster er stort set den samme, og de ser ikke på de enkelte kategorier og mener ikke at den "nye" model af Duster er testet endnu[8].

Der findes flere fora på nettet om Duster fra vores nærmeste naboer, bl.a. http://www.dacianer.de/ i Tyskland, hvor Dacia er meget populær. England: http://www.daciaforum.co.uk/ m.fl.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]