Danien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Denne tidsperiode er en del af
jordens historie.
Æra: Kænozoikum
Neogen
Palæogen
Oligocæn
Eocæn
Paleocæn
Thanetian
Selandien
Danien
Æra: Mesozoikum
Kridt
Jura
Trias
...
Kalksandskalk fra København med pyritudfældninger (blåsort, dog nederst th gyldent)

Danien-alderen er tidsrummet fra 65,5 til 61,7 millioner år siden og er nederste etage i serien Paleocæn. Danien er opkaldt efter Danmark.

I det danske område er Danien, ligesom Øvre Kridt domineret af aflejringer af kalksten. I forhold til kridttiden var aflejringsmønstret imidlertid markant ændret. Selve sedimentationsområdet var indskrænket, og lavvandssedimenter udgør et væsentligt indslag kalkstenene fra Danien.

Danien er karakteriseret ved en generel havspejls-stigning, dog afbrudt af 4 mindre fald i havniveau. Disse ændringer er tydeligt markerede i sediment-fordelingen, bl.a. på grund af de hyppigt forekommende lavvandssedimenter. Fire Tylocidaris søpindsvinearters pigge anvendes til ledefossiler for Daniens underinddeling.

Ved Faxe findes en egentlig koralbanke, hvor et åbent netværk af grenede koraller har samlet slam og andet sedimentmateriale. Bjergarten er generelt stærkt hærdnet, men kan være meget porøs. Koralkalken dækker et område på ca 2 km², hvor den findes vekslende med bryozobanker, der har vokset ind mod og over små koralbanker eller rev.

I kalkbruddet ved Faxe kan man finde mange fossiler af de mange havdyr der levede her, f.eks. hajer, blæksprutter, krabber , fisk, søpindsvin, muslinger, snegle og mange flere. Der er fundet mere end 500 forskellige arter havdyr.

Ledefossiler for Danien: søpindsvinet Echinocorys, brachiopoden Terebratulla fallax, nautilen Hercoglossa danica og muslingen Pycnodonta vesicularis.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Evans, D. et al: The Millennium Atlas of the North Sea, 2003, Millennium Atlas Co., ISBN 1-86239-119-X

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]