Danmarks hockeylandshold

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Danmarks hockeylandshold
Forbund Dansk Hockey og Floorball Union

Tidligere Dansk Hockey Union

Træner Peter Kalfsterman
Anfører
Flest kampe Casper Guldbrandsen (106)
Topscorere
Træningssted
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Olympiske Lege
Optrædender 5 (Første gang i 1920)
Bedste resultat Sølv, 1920

Danmarks hockeylandshold er et hold under Dansk Hockey og Floorball Union tidligere Dansk Hockey Union, udvalgt blandt alle danske hockeyspillere til at repræsentere Danmark i internationale hockeyturneringer samt i venskabskampe mod andre nationale hockeyforbunds udvalgte hold.

Dansk Hockey Union dannedes 1908. Hidtil største danske præstation var de olympiske sølvmedaljer i Antwerpen 1920. Siden har danske hockeyhold deltaget ved olympiske lege i 1928, 1936, 1948 og 1960 uden særlig megen fremgang.

Allerede i 1913 begyndte man at arrangere internationale kampe. Den allerførste kamp vandt Danmarks hockeylandshold med 4-2. Det var mod det tyske hold Uhlenhorster H.C. Af de 35 kampe som Danmarks hockeylandshold spillede i de første 25 år, blev det kun 11 sejre og tre uafgjort.

De to Olympiske Lege i 1920 og 1928 var betydningsfulde arrangementer i Danmarks hockeylandsholds historie. Leder for holdet i 1920 var museumsinspektør Hans Kjær, der i 1919 havde afløst Harald Hilarius-Kalkau som formand. Resultaterne af de tre kampe blev: to sejre og et nederlag. Sejre over Frankrig 9-1 og Belgien 5-2, men holdet tabte i finalen til England 1-5 og holdet rejste hjem med sølvmedaljer.

Otte år senere var Danmark med igen. Denne gang i Amsterdam. Holdet vandt to sejre og led to nederlag. Det blev til sejre og Schweiz 2-1 og Østrig 3-1, og til nederlag overfor Indien 0-5 og Belgien 0-1. Det deltog ni nationer (mod fire i Antwerpen). Danmark besatte 5. pladsen efter Indien, Holland, Tyskland og Belgien. England deltog ikke.

I 1932 blev der – af økonomiske grunde – ikke tale om at deltage i olympiaden. Danmarks hockeylandshold var rimeligt kvalificeret til at deltage i olympiaden i Berlin i 1936. Der var dog, af politiske grunde, ikke udelt begejstring for tanken om at deltage. Men Danmark deltog og tabte til Tyskland 0-6, til Schweiz 1-5, til Japan 1-4 og spillede 6-6 mod Afghanistan.

Under anden verdenskrig var samarbejde med udlandet udelukket. Det blev dog spillet en landskamp mod Tyskland i 1941. Efter krigen blev det internationale samarbejde genoptaget; Danmark spillede landskamp i anledning af DIFs 50 års fødselsdag i 1946. England vandt en beskeden sejr på 1-0.

Det blev af Danmarks Olympiske Komité givet grønt lys for deltagelse i olympiaden i London i 1948. Danmark blev seedede som nummer syv, og kom i pulje med fire stærke hold. Danmark tabte de tre kampe, men klarede uafgjort 2-2 mod Frankrig. De tre nederlag kom mod Belgien 1-2, Holland (1-4) og Pakistan (0-9).

I 1949 havde Danmarks hockeylandshold en kort tid en engelsk træner, major Grimstor. Trods Danmarks hockeylandshold seedning som nummer seks at 12 nationer, ville Danmarks Olympiske Komité ikke lade holdet deltage i olympiaden i Helsingfors. Det var for dyrt, og komitéen havde ikke så mange penge.

Der spilles både udendørs & udendørs

List-Icon.svgInfoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.