Dansk Danseteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Dansk Danseteater indtil 2005 Nyt Dansk Danseteater er et dansk moderne dansekompagni, stiftet 1981 af den engelsk/norske koreograf Randi Patterson i samarbejde med Anette Abildgaard, Ingrid Buchholtz, Mikala Barnekow og snart efter Warren Spears.[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kompagniet blev stiftet i 1981 af den engelsk/norske koreograf og moderne dansefornyer Randi Patterson. Hermed blev det Det Kongelige Teaters mangeårige monopol på dans brudt. Dansk Danseteater har siden været toneangivende inden for moderne dans i Danmark. Historiske og litterære kilder spillede tidligere en central rolle i udformningen af kompagniets forestillinger. Men kompagniet arbejder stadig ofte med ledende billedkunstnere, forfattere og komponister. Musikken varierer fra klassiske mesterværker til jazz, elektronisk musik og helt nye kompositioner. Dette kendetegnede kompagniet både under Randi Pattersons ledelse, men også sidenhen under amerikaneren Warren Spears og danske Anette Abildgaards ledelse.

Under Tim Rushton – kompagniets tidligere kunstneriske leder og chefkoreograf – blomstrede kompagniets stræben efter at forene de klassiske kunstarter med de moderne i fuld flor og opnåede derved international bevågenhed og anerkendelse. I kraft af sine kunstneriske, næsten vægtløse koreografier, og evnen til at forene den moderne dans, ballettens, musikkens og billedkunstens traditioner, demonstrerede Tim Rushton en unik evne til at reflektere nuancerne i menneskelige relationer.

Derfor har kompagniet i dag som kulturinstitution opnået den samme betydning for moderne dans, som Den Kongelige Ballet har for den klassiske ballet.

Kompagniet består af håndplukkede dansere fra hele verden, der er udvalgt ud fra kompagniets høje sceniske og tekniske fordringer. Dansk Danseteater modtager i dag en årlig driftsstøtte fra Kulturministeriet, som suppleres med økonomisk støtte fra private virksomheder, fonde og legater.

Dansk Danseteater var indtil 2005 et turnékompagni uden fast scene, men i 2005 fik DDT fast scene og dansestudie på Folketeatret i København. I november 2009 flyttede DDT fra Folketeatret til Dansehallerne i Carlsbergs nedlagte mineralvandsfabrik, sammen med Dansescenen og Dansens Hus.

I januar 2017 flyttede DDT til Operaen på Det Kongelige Teater, hvor alt fra administration, dansere og teknisk personale i dag har deres faste base. Desuden har DDT fast scene på Operaens Takkellloftet. Kompagniet fortsætter sine talrige turnéarrangementer, og samlet set gennemfører kompagniet - på den nationale turné, internationale turné og egne opførelser - årligt ca 80-90 forestillinger.

Udover turnévirksomhed og opførelser på scener i København er kompagniet kendt for sin årligt tilbagevendende open-air forestilling: Copenhagen Summer Dance der tidligere er blevet spillet i Københavns Politigård, og nu opføres på yderkanten af Ofelia Plads hver sommer.

Tim Rushton[redigér | rediger kildetekst]

Kompagniets tidligere kunstneriske leder og chefkoreograf Tim Rushton er blevet nomineret 10 gange og har i 1999 "Busy Being Blue", 2005 "Kridt", i 2006 "Requiem" samt i 2008 "Labyrint" modtaget Årets Reumert prisen for årets bedste danseforestilling. I 2010 modtog Dansk Danseteater Årets Reumert for bedste danseforestilling med 'Frost' koreograferet af Tina Tarpgaard.

I 2011 er Tim Rushton blevet hædret med en MBE – Member of the Order of the British Empire – for sine meritter inden for den moderne dans. I 2012 modtog Tim Rushton ved Årets Reumert uddeling Bikubens Hæderspris, der tildeles en scenekunstner, som gennem mange år har spillet en stor rolle for dansk scenekunst.

Af øvrige priser kan nævnes Tim Rushtons tildeling af Teaterkatten november 2006 som bedste instruktør, en pris der uddeles af Foreningen Danske Teaterjournalister. 2007 Statens Kunstfonds Præmie for særlige kunstværker i 2006 for forestillingen: Requiem. 2008 Danmarks Teaterforenings hæderspris. 2009 Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris. 2011 Ballettens Venners Hæderspris.

Siden Tim Rushtons tiltræden i 2001 har kompagniet firedoblet antallet af publikummer[kilde mangler].

Pontus Lidberg[redigér | rediger kildetekst]

I april 2018 blev den prisvindende svenske koreograf, danser og filmskaber Pontus Lidberg udnævnt til kompagniets nye kunstneriske leder.

Som koreograf har Lidberg iscenesat mere end 40 urpremierer rundt omkring i hele verden for toneangivende kompagnier som bl.a. New York City Ballet og Martha Graham Dance Company.

Lidberg har til Dansk Danseteater skabt forestillingerne Sirene og senest Kentaur, der fik Danmarkspremiere på Skuespilhusets Store Scene i oktober 2021 og vandt den prestigefyldte Lumen Prize, der tildeles kunstværker der bruger teknologi på en banebrydende måde.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Kompagniets Historie". danskdanseteater.dk. 2015. Arkiveret fra originalen 15. juni 2015. Hentet 2015-07-26.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°39′55.51″N 12°32′2.47″Ø / 55.6654194°N 12.5340194°Ø / 55.6654194; 12.5340194