Dashcam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tjeljabinsk-meteoren fanget med dashcam
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Dashcam eller dash cam (bilkamera) er det engelsksprogede udtryk for et overvågnings-apparat, som optager videobilleder gennem forruden i biler.

I takt med at prisen på apparaterne er nedadgående og billedkvaliteten opadgående, bliver dashcams mere og mere populære. Dashcam-optagelser går under populær-begrebet undervågning og kan ses som billistens bevis i en eventuel retssag, som modsvar mod overvågnings-billeder.

Bilkameraer er designet til  at konstant optage video på flytbar hukommelse som SD kort. Når kortet er fyldt overskrives det automatisk men avancerede funktioner som G-sensor forhindre overskrivelse af data hvor bilen kunne være udsat for en hændelse. Dashcams bruges i dag ofte til at bevise overfor forsikringen samt politiet, hvem der var skyld i en given trafikulykke.

I mange europæriske lande er det lovligt at køre med Dashcam, man må dog ikke optage personer direkte eller dele video af nummerplader offentligt. I Portugal er det ulovligt at benytte Dashcam.

Særligt udbredte er dashcams i lande, hvor politi-korruption og forsikrings-unddragelse er udbredt.

Omfanget af udbredelsen af dashcams er dokumenteret ved nedstyrtningen af Tjeljabinsk-meteoren 15. februar 2013 og nedstyrtningen af TransAsia Airways Flight 235 4. februar 2015[1], i henholdsvis Rusland og Taiwan.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Here's Where All That Crazy Dashcam Footage Comes From". Time. Arkiveret fra originalen 20. august 2017. Hentet 17. august 2017.