De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
De Kulturhistoriske Museer i Holstebro
Generelle informationer
Type Kulturhistorie
Adresse Museumsvej 2B, 7500 Holstebro
Grundlagt 1. januar 2012
Direktør Kristoffer Jensen
Eksterne henvisninger
Officiel hjemmeside

De Kulturhistoriske Museer i Holstebro er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, som blev etableret 1. januar 2012 ved fusionen af de tre museer Holstebro Museum, Strandingsmuseum St. George og Frilandsmuseet Hjerl Hede.[1] De tre museer fortsætter deres aktiviteter og opgaver på de nuværende adresser.

De Kulturhistoriske Museer i Holstebro er en selvejende institution. Holstebro Kommune er museets offentlige hovedtilskudsyder.[2] Museets akronym er DKM.[3]

Om museet[redigér | rediger kildetekst]

De Kulturhistoriske Museer i Holstebro er den overordnede forsknings- og formidlingsenhed for kommunens tre kulturhistoriske museer, som på hver deres måde fortæller om den kultur, som egnen er rundet af gennem mange århundreder.[4]

Frilandsmuseet Hjerl Hede beskæftiger sig med landboliv i en stærkt urbaniseret samtid. Der fokuserer især på de arbejdsfællesskaber, som livet på landet har indeholdt. Samtidig forsøger museet gennem uddannelsesprogrammer og formidling at øge samtidens interesse for håndværk og husflid. Museet har fokus på perioden fra renæssancen til det førindustrielle landbrug.

Holstebro Museum beskæftiger sig med at forske i og formidle Danmarkshistorie på vestjysk. Museet intention er at knytte historien til de konkrete landskaber og steder, hvor den faktisk fandt sted. Museet arbejder med den helt lokale identitet sat i internationalt perspektiv. Museet dækker alle perioder fra de tidligste tider til vor tid.

Strandingsmuseum St. George beskæftiger sig med den verdenshistorie på vestkysten, som de strandede skibe og deres besætninger førte med sig. Museet er en kulturhistorisk attraktion, og museet har fokus på forskning om strandinger, om kulturmøder mellem søfolk og klitboere, og det tager udgangspunkt i museets internationalt set unikke samling af genstande fra HMS St. George og HMS Defence.

Ansvarsområder[redigér | rediger kildetekst]

Museets ansvarsområder dækker bredt og indeholder bl.a. løbende indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling i henhold til museumsloven og Slots- og Kulturstyrelsens krav og anbefalinger for statsanerkendte museer.[5]

Museet har ansvar for nyere tids kulturhistorie i Holstebro Kommune samt ansvar for landarkæologi i Holstebro, Lemvig og Struer kommuner og marinarkæologisk ansvar langs vestkysten syd for Limfjorden samt i fjorde, søer og åer i Lemvig, Holstebro, Struer, Skive, Viborg, Herning Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Varde og Fanø kommuner. Museet indgår i et formaliseret samarbejde med Moesgaard Museum og Nordjyllands Kystmuseum om varetagelsen af de tre museers marinarkæologiske opgaver. Museet fører efter aftale med Slots- og Kulturstyrelsen tilsyn med de fredede fortidsminder i Holstebro, Lemvig og Struer, Herning, Ringkøbing-Skjern, Viborg og Ikast-Brande kommuner.[2]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°21′15.2″N 8°37′14.8″Ø / 56.354222°N 8.620778°Ø / 56.354222; 8.620778

  1. ^ Tre blev til én Arkiveret 25. november 2020 hos Wayback Machine, hentet 23. maj 2019.
  2. ^ a b Slots- og Kulturstyrelsen 2018 Arkiveret 31. juli 2020 hos Wayback Machine, hentet 4. december 2020.
  3. ^ Slots- og Kulturstyrelsen, akronymer Arkiveret 7. august 2020 hos Wayback Machine, hentet 2. januar 2021.
  4. ^ Om De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune Arkiveret 25. januar 2020 hos Wayback Machine, hentet 2. januar 2021.
  5. ^ Krav og anbefalinger til statsanerkendt museer, version januar 2016 Arkiveret 25. juli 2020 hos Wayback Machine, hentet 7. november 2017.