Holstebro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om selve byen Holstebro. Ordet Holstebro bruges ofte også som en kort betegnelse for Holstebro Kommune.
Holstebro
Holstebro 001.JPG
Torvet i Holstebro
Overblik
Land: Danmark Danmark
Borgmester: H.C. Østerby
Grundlagt: Før 1274
Postnr.: 7500 Holstebro
Demografi
Holstebro by: 35.108[1] (2015)
Kommunen: 57.494[1] (2015)
 - Areal: 800,19 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.holstebro.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 56°22′N 8°37′E / 56.367°N 8.617°Ø / 56.367; 8.617

Holstebro er en by i det nordlige Vestjylland og er med sine 35.108 indbyggere (2015)[1] den største by i Holstebro Kommune. Byen ligger ved Storå og er en betydelig handelsby med et net af gågader og med industri inden for fremstilling af fødevarer, jernvarer og maskiner, træ og møbler samt kemisk industri. I Byen er Regionshospitalet Holstebro, som hører under Region Midtjylland, og en kaserne med Jydske Dragonregiment. I byen ligger Retten i Holstebro og hovedkvarteret for Midt- og Vestjyllands Politi. Den lokale nyhedsavis er Dagbladet Holstebro-Struer. Holstebro er en kulturby, kendt for bl.a. Odin Teatret, og gadebilledet er præget af en række moderne skulpturer og kunstværker.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byen er opstået som et vadested over Storåen. Senere er stedet blevet et bro-sted, heraf navnets sidste del. Første led i navnet hidrører sandsynligvis fra betegnelsen for "hult" sted eller "hul" eller sænkning ved åen. Af forskellige stavemåder for bynavnet kan nævnes: Holstatbro (1274), Holstathbroo (1340), Holstebroff (1418), Holstebrow (1638) og Holstebro (1844). De ældste spor af byen stammer fra skår af middelalderlige krukker og kander, der kan dateres til 1100-tallet og som blev fundet ved udgravninger i byens centrum. Holstebro nævnes første gang i et skøde fra 1274, men hvor gamle købstadrettigheder er vides ikke, da det originale privilegiebrev gik tabt i en af de store brande der gennem tiderne har hærget byen. Fra middelalderen frem til 1800-tallet bestod bebyggelsen af lave, tætliggende huse, mellem hvilke en brand hurtigt kunne brede sig. Således opstod flere store brande, som berøvede byen de fleste gamle bygninger fra denne tid. I 1552 brændte bl.a. rådhuset på Store Torv hvorved købstadsrettighederne og hele byarkivet gik tabt.

Som trafikalt knudepunkt i Hardsyssel, der strækker sig fra Limfjorden til Skjern å og fra vesterhavet til den jyske højderyg, har Holstebro længe haft betydning som markeds- og handelsby. Indtil ca. år 1500 var Holstebro hjemsted for Hardsyssel ting.

Fra midten af 1800-tallet startede en industrialiseringsbølge i byen. Holstebro havn ved Struer blev anlagt i 1854-1855 og jernbaneforbindelsen til Struer i 1866, hvilket betød gode transportmuligheder til og fra byen. Holstebro Svineslagteri blev grundlagt i 1858 og i 1869 startede Rasmus Færch sin tobaksfabrikation i byen. I 1961 indgik R. Færchs Fabrikker i fusionen, som skabte Skandinavisk Tobakskompagni, der under navnet Orlik Tobacco Company A/S stadig producerer pibetobak i en af Færchs gamle fabrikker i Holstebro. I 1862 startede Holstebro Jernstøberi, som i mange år var Ringkjøbing Amts betydeligste industrivirksomhed. I 1896 blev Vald. Birn Jernstøberi etableret. Virksomheden findes den dag i dag.

Kommunale forhold[redigér | redigér wikikode]

Der bor i dag 57.411 indbyggere i hele Holstebro Kommune (2014).[2] Ved kommunalreformen i 2007 blev de tre gamle kommuner Holstebro Kommune fra 1970-2006, Ulfborg-Vemb Kommune og Vinderup Kommune lagt sammen til Holstebro Kommune.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Holstebro blev kåret som Danmarks bedste og flotteste handelsby i 2006[3]. Holstebro har generelt et handelsliv centreret omkring gågaden (Nørregade) i centrum samt et område med store varehuse i udkanten af byen. Historisk set har handel præget byens erhvervsstruktur gennem mange år, hvilket bl.a. kan henføres til det store opland.

I byen ligger flere store gamle virksomheder som Færch Plast, Scandinavian Tobacco Group og jernstøberiet Vald. Birn.

Sydvest for Holstebro i byen Tvis ligger møbelvirksomheden Actona, som omsætter for 1,1 mia. kr og beskæftiger 1.200 på verdensplan. Firmaet blev oprindeligt grundlagt i Holstebro i 1981 under navnet Marmorhuset.

I 2018 vil Holstebromotorvejen forbinde den nordlige del af byen med Herning

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

I Holstebro findes følgende uddannelsesinstitutioner:

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Attraktioner og seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Holstebro Museum

Holstebro Kunstmuseum[4] har både dansk og udenlandsk nutidskunst. En afdeling af museet er Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet, som især har værker af de to kunstnere. Derudover findes Holstebro Museum, der er et kulturhistorisk museum og Museum for Kleinkunst, der ligger i byens ældste og mindste hus og viser kunst i maksimalt 5x8 cm.[5] Byen huser også Hjemmeværmsmuseum Holstebro.

Midt i byen ligger Holstebro Lystanlæg, der gennem generationer har været byens grønne samlingssted med bl.a. friluftsscene og parksø.

Musik, dans og teater[redigér | redigér wikikode]

Musikteatret Holstebro (tidligere Holstebro Kongres- og Kultur Center, 1991 og HolstebroHallen, 1966) danner ramme om bl.a. teaterforestillinger og udstillinger. I forbindelse med musikteatret ligger egnsteatret Black Box Theatre, og Operaen i Midten har også adresse i musikteatret.

Byen har siden 1960'erne været kendt for Odin Teatret, Nordisk Teaterlaboratorium for Skuespillerkunst og Det Kongelige Teaters Balletskole [6]. I 2013 blev byens tredje egnsteater Black Box Dance Company etableret under ledelse af Marie Brolin-Tani.

Holstebro huser symfoniorkestretOrkester MidtVest og flere andre orkestre inden for de fleste genrer. OrkesterEfterskolen, Rytmisk Musik Holstebro og Holstebro Musikskole er leverandører af musik til byens events og arrangementer. Klassiske Dage er Holstebros årlige festival for klassisk musik grundlagt i 2005 af fløjtenisten Janne Thomsen.

Dansk Talentakademi (DTA) udbyder kunstnerisk talentudvikling for unge med en række akademiforberedende kurser inden for kunst og design, musical og teater, dans og musik.

Kunst i byen[redigér | redigér wikikode]

Kvinde på kærre

I det offentlige rum kan man finde flere moderne kunstværker, bl.a. Alberto Giacomettis figur "Kvinde på kærre" ("Maren o æ woun", som den betegnes i folkemunde) foran det gamle rådhus, "Tobaksarbejderens Drøm" skabt af kunstnergruppen Krukako [7] ved og på Den Røde Plads, Bjørn Nørgaards udsmykninger af gågaderne samt Frithioff Johansens permanente laserskulptur Kaos tempel på TV Midt Vests sendemast. Endvidere findes ved Nørrelandskirken (Inger og Johannes Exner) flere lystræer.

Ved Holstebro Anlæg findes en lille lund med buster af nogle af byens historiske, visionære og mindeværdige personligheder. Det drejer sig om: Valdemar Birn, manden bag jernstøberiet Vald. Birn, tidligere borgmester Kaj K. Nielsen, tidligere kommunaldirektør Jens Johansen, fabrikant Jørgen Færch, plantageejer Børge Bek-Nielsen samt frimenighedspræst Morten Larsen.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Byen indeholder flere idrætsanlæg og en lang række sportsklubber og foreninger.

Holstebro Idrætspark har et kombineret atletik- og fodboldstadion med plads til 5.000 tilskuere. Stadion er hjemmebane for byens største fodboldklub, Holstebro Boldklub. Idrætscenter Vest har 16 fodboldbaner, hvoraf den ene har plads til 2.000 tilskuere. Gråkjær Arena er en idrætshal indviet i 2011, som er hjemmebane for håndboldholdet Team Tvis Holstebro.

TDC Hallerne, Mejrup. Kultur- og fritidscenter med to haller, en multihal med scene, friluftsbad m.m.

Derudover findes Holstebro Badeland[8] og Holstebro Friluftsbad. To golfklubber er at finde i byen; GOLFCLUB Storådalen[9] og Holstebro Golfklub[10] der er anerkendt som en af verdens 1000 bedste golfbaner og tillige som en af Danmarks fem bedste golfbaner.[Kilde mangler]

Andre sportsgrene der dyrkes i byen tæller amerikansk fodbold (AFC Holstebro Dragons), roning, rugby og flyvning, specielt svæveflyvning, i Holstebro Flyveklub.

Nogle af byens idrætsforeninger er samlet i wikipedia-kategorien "Sport i Holstebro".

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Efter tidligere at have haft flere venskabsbyer, er samarbejdet nu begrænset til følgende to:

Øvrige forhold[redigér | redigér wikikode]

 • Spejdernes Lejr 2012 i Holstebro samlede for første gang alle de internationalt anerkendte danske spejderkorps. Over 32.000 deltog.
 • Fra 1953 har Holstebro været garnisonsby for Jydske Dragonregiment med et stort øvelsesterræn sydvest for byen.
 • Mellem Holstebro og Tvis Mølle lå Tvis Kloster, der var et middelalderkloster, som blev nedrevet i slutningen af 1600-tallet. Klosterkirken bestod dog som sognekirke indtil 1889. Den gamle kirkegård og grundplanen af klosteret er stadig at se i dag.

Kendte bysbørn[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]


Panorama over midtbyen


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. 1,0 1,1 1,2 Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
 2. Statistikbanken, Tabel FOLK1
 3. Institut for Center-Planlægning (ICP A/S), Danmarks førende detailhandels-netværk[Kilde mangler], Detail-forum og Nordic Council of Shopping Centers (NCSC) gennemfører hvert andet år konkurrencen Danmarks Bedste Handelsby.
 4. Holstebro Kunstmuseum
 5. kleinkunstmuseet.dk, hentet 23/5-2013
 6. Det Kongelige Teaters Balletskole i Holstebro
 7. Krukako
 8. Holstebro Badeland
 9. GOLFCLUB Storådalen
 10. Holstebro Golfklub
 • Holstebro – hvornår skete det?, Kristian Bjerregård, Holstebro Museum, 1999, ISBN 87-87522 49 7