De syv søstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se De syv søstre (flertydig). (Se også artikler, som begynder med De syv søstre)

Efter den amerikanske regerings opdeling af selskabet Standard Oil i 1911 blev der skabt en lang række nye olieselskaber. Tre af de nye selskaber og fire store olieselskaber blev siden omtalt som De syv søstre. Udtrykket blev navngivet af den italienske entreprenør Enrico Mattei.

Opdelingen af Standard Oil var et resultat af den første amerikanske antimonopol-lovgivning, Sherman Antitrust Act, fra 1890.

Med deres monopollignende kontrol over olieproduktion, -raffinering og -distribution havde de syv søstre mulighed for store indtjeninger i forbindelse med den kraftigt stigende efterspørgsel på olie og olieprodukter. De syv søstres organisation og kartellignende samarbejde gjorde dem i stand til at få gennemtrumfet en lang række fordelagtige aftaler med tredjeverdenslande. Det var først da de arabiske lande begyndte at få kontrol over oliepriser og -produktion at de syv søstres indflydelse faldt.

De syv søstre var:

 1. Standard Oil of New Jersey (Esso). Dette blev senere til Exxon og nu ExxonMobil.
 2. Royal Dutch Shell
 3. Anglo-Persian Oil Company (APOC). Dette blev senere til British Petroleum, så til BP-Amoco efter en fusion med Amoco (Amoco var det tidligere Standard Oil, Indiana). Selskabet hedder nu BP
 4. Standard Oil of New York (Socony). Dette blev til Mobil, der fusionerede med Exxon i ExxonMobil.
 5. Texaco. Texaco fusionerede senere med Chevron og blev til ChevronTexaco fra 2001 til 2005, hvor navnet igen blev til Chevron.
 6. Standard Oil of California (Socal). Dette blev til Chevron.
 7. Gulf Oil. Det meste af Gulf Oil blev en del af Chevron, men mindre dele af selskabet blev en del af BP og Cumberland Farms.

Af de syv søstre er kun fire tilbage (marts 2006): ExxonMobil, Chevron, Shell og BP

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 • Anthony Sampson. The Seven Sisters: The Great Oil Companies and the World They Shaped. New York: Viking Press, 1975. ISBN 0-553-20449-1
 • Daniel Yergin. The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power. New York: Simon & Schuster, 1991
 • Nico Perrone. Obiettivo Mattei: Petrolio, Stati Uniti e politica dell'ENI (Target Mattei: Oil, United States and ENI Policy). Rome: Gamberetti, 1995
 • Nico Perrone. Enrico Mattei. Bologna: il Mulino, 2001