Dejan Bodiroga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dejan Bodiroga
Personlige data
Fulde navn Dejan Bodiroga
Fødsels­dato 2. marts 1973 (51 år)
Fødested Zrenjanin, Serbien/Jugoslavien
Statsborger Jugoslavien,
Serbien og Montenegro,
Serbien Rediger på Wikidata
Sprog Serbisk Rediger på Wikidata
Klub information
Højde 205 cm
Positioner Small Forward
NBA draft
Placering i draft
51
Årgang
1995
Draftet af
Sacramento Kings
Seniorhold 1)
Årrække
1989-1990
1990-1992
1992-1994
1994-1996
1996-1998
1998-2002
2002-2005
2005-2007
Klub
Proleter Zrenjanin
KK Zadar
Pallacanestro Trieste
Olimpia Milan
Real Madrid
Panathinaikos
Winterthur FCB
Lottomatica Roma
Kampe
Landshold 2)
Landsholdsår
1995-2005
Landshold
Serbien og Montenegro
Landsholdskampe
Links
Hjemmeside Dejan Bodirogas hjemmeside Rediger på Wikidata

Noter:
1) Klubber som senior med optrædener og scoringer.
2) Antal landskampe.

Wikidata:
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dejan Bodiroga (født den 2. marts 1973 i byen Zrenjanin i det daværende Jugoslavien), er en serbisk tidligere basketballspiller, som nu (2008) er sportsdirektør i den italienske basketballklub, Lottomatica Roma. Dejan Bodiroga, der blev draftet som nr. 51 i NBA Draft'en i 1995 af Sacramento Kings, regnes for en af de stærkeste basketballspillere, der aldrig har spillet i NBA.

Han har opnået store resultater både på klub- og på landsholdsplan, og hans spil har givet ham høj status blandt de serbiske basketballfans, hvilket bl.a. ses af hans kælenavne: Bond som referer til Agent 007 James Bond, White Magic, som referer til NBA-stjernen Magic Johnson og Gud; det sidste har han dog frabedt sig, da han er religiøs.

Dejan Bodirogas medaljeskab rummer bl.a. tre guldmedaljer fra EM og to fra VM, et OL-sølv (fra Atlanta 1996) og en EM-bronzemedalje. Og så blev Bodirogas generation endda udelukket fra tre internationale mesterskaber pga. sanktionerne mod Jugoslavien (som bl.a. førte til Danmarks deltagelse i fodbold-EM i 1992). Derudover har han nationale mesterskaber fra Italien, Grækenland og Spanien, samt tre Euroleague-mesterskaber (to med græske Panathinaikos og et med spanske Winterthur FCB).

Hans individuelle meritter tæller en række titler som mest værdifulde spiller (MVP) fra nationale ligaer, internationale mesterskaber osv. Han blev bl.a. finale-MVP ved VM i 2002, som blev afholdt i Indianapolis, USA. Her var han med til at tildele værtsnationen den ydmygelse at blive slået ud i kvartfinalen, selv om USA stillede med et hold af NBA-spillere, hvilket kvalificerede dem til at blive kaldt et Dream Team. Jugoslavien blev det blot andet land som slog et Dream Team. Det første land til at opnå dette var Argentina, som slog USA i mellemrunden, og som ventede jugoslaverne i finalen. Finalen blev en stor triumf for Dejan Bodiroga, som scorede ni points i løbet af de sidste to minutter af den ordinære spilletid og dermed var en afgørende faktor for at indhente et argentinsk forspring på otte points og opnå forlænget spilletid. Afslutningen på den ordinære kamp var kontroversiel, idet dommerne valgte ikke at give straffekast til en argentiner efter en hård fejl med 0.8 sekunder igen. En scoring på bare et af to forsøg ville have afgjort kampen til deres fordel. I stedet kunne Jugoslavien og Bodiroga sikre sig det andet VM på fire år i omkampen.