Den Reiersenske Fond

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Den Reiersenske Fond (også Det Reiersenske Fond) er den dansk fond oprettet ved testamente af Niels Lunde Reiersen og etableret i 1796. I dag er den delt i to forskellige fonde, som administreres separat, og som skal ansøges separat.

Oprindeligt tjente fonden til "Manufakturvæsenets og Industriens Udvidelse og Forøgelse" både ad teoretisk og praktisk vej i København og de sjællandske købstæder. Beholdningen i Reiersens bo, der overgik til fondet, var ca. 499.000 rigsdaler.

Det Reiersenske Fond[redigér | redigér wikikode]

Det Reiersenske Fond giver tilskud og legater til kunsthåndværkere, møbelsnedkere mm. til bl.a. studier i udlandet. Det bestyres af Ole Holm, Fagerstedvej 8, 2650 Hvidovre.

Den Reiersenske Fonds Gave[redigér | redigér wikikode]

Den Reiersenske Fonds Gave gav tilskud til sløjd- og håndarbejdslærere i København og sjællandske købstæder. Denne fond bestyredes af Danmarks Håndarbejdslærerforening. Fondets adresse var Solbakkevej 11, 3630 Jægerspris.

Hensigten med fonden var at styrke den faglige, pædagogiske udvikling hos håndarbejds- og sløjdlærere ved at yde til skud til kurser, videreuddannelser eller studierejser eller igangsættelse af nye projekter til fremme af disse fagområder. Fonden kunne søges af håndarbejds- og sløjdlærere i København og i sjællandske købsteder, der har tilknytning til undervisning i grundskolen.

Den Reiersenske Fonds Gave er opløst. Fondens resterende midler er efter ansøgning blevet uddelt til Danmarks Håndarbejdslærerforening og Danmarks Sløjdlærerforening til udvikling af det nye fag i Folkeskolen: Håndværk og design.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • C. Nyrop, Niels Lunde Reiersen. Et Mindeskrift. Udgivet af det Reiersenske Fond i Hundredaaret, 1896.