Den Sorte Diamant

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den Sorte Diamant
Den Sorte Diamant set fra Inderhavnen
Black Diamond - atrium.jpg
Adresse: Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K
Anlægssum: 462,1 mio. kr. (i 1998 priser)[1]
Design og konstruktion
Arkitekt Schmidt Hammer Lassen[1]
Bygherre Kulturministeriet[1]

Den Sorte Diamant (eller Diamanten) i København er den nyeste tilbygning fra 1999 til Det Kongelige BibliotekSlotsholmen. Den er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen og har 450 lokaler og 800 døre, der kræver nøgler. Facaden består af 2.500 kvadratmeter sort granit fra Zimbabwe (Absolute Black), som er tilskåret og poleret i Norditalien. Stenene vejer 75 kg stykket. Glasvæggene mod læsesalene er fremstillet i Tyskland, de er 6 meter høje, 2,40 meter brede og 16 mm tykke. Hver enkelt glasskive vejer 576 kg.

Den Sorte Diamant indeholder først og fremmest publikumsfunktioner. I stueplan findes Caféen.[2] Det er også i stueplanet, at bibliotekets brede kulturformidling foregår: Med udgangspunkt i bibliotekets samlinger er der regelmæssige kulturhistoriske udstillinger i Søjlesalen og Montanasalen, Det Nationale Fotomuseum udstiller med udgangspunkt i bibliotekets Kort- og Billedsamling, Museet for Dansk Bladtegning udstiller på Bladtegnergangen og Dronningesalen byder på klassisk musik.

Over stueplanet findes de egentlige biblioteksfunktioner. Udlånsskranken findes på den såkaldte udlånsbro, som to etager over den stærkt trafikerede Christians Brygge forbinder Den Sorte Diamant med den gamle biblioteksbygning Holm. Højere oppe i Diamanten findes en række specialcentre og læsesale. Publikumsfaciliteterne som læsesale er samlet i midten af Diamanten omkring det høje, lyse atrium, der er i hele bygningens højde. Ud mod bygningens sider ligger kontorer og administration. Bibliotekets direktion har sæde øverst i bygningen.

Diamantklubben er Det Kongelige Biblioteks kulturklub. Med udgangspunkt i biblioteket og dets unikke samlinger tilbyder klubben kulturelle arrangementer i Den Sorte Diamants smukke rum. Bl.a. foredrag, koncerter og udstillinger.

Læsesale[redigér | redigér wikikode]

I Den Sorte Diamant er der fire læsesale: Læsesal Vest, som er en forskerlæsesal. Læsesal Nord, Læsesal Øst og Læsesal E Vest er studielæsesale.

Læsesal Vest[redigér | redigér wikikode]

Læsesal Vest, indgang

Læsesalens formål:

  • at muliggøre studier af læsesalsklausuleret materiale
  • at stille en stor referencesamling til disposition for brugerne
  • at give mulighed for en fast forskerplads
  • at formidle forskningsresultater fra læsesalens brugere

Læsesalens målgruppe:

Læsesalens referencesamling er fordelt på to etager med en samlet kapacitet på 65.000 bind. Den dækker flere af Det Kongelige Biblioteks fagområder, men med hovedvægt på humaniora og teologi.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c "Den Sorte Diamant". kb.dk, Det Kongelige Bibliotek. Hentet 11. marts 2015. 
  2. ^ Restaurant søren k – Det Kongelige Bibliotek

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′24.23″N 12°34′57.57″Ø / 55.6733972°N 12.5826583°Ø / 55.6733972; 12.5826583