Den Sorte Diamant

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den Sorte Diamant
Den Sorte Diamant set fra Inderhavnen
Adresse: Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K
Anlægssum: 462,1 mio. kr. (i 1998 priser)[1]
Design og konstruktion
Arkitekt Schmidt Hammer Lassen[1]
Bygherre Kulturministeriet[1]

Den Sorte Diamant (eller Diamanten) i København er den nyeste tilbygning til Det Kongelige BibliotekSlotsholmen fra 1999. Bygningen er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen.

Bygningen har 450 lokaler og 800 døre, der kræver nøgler. Facaden består af 2.500 kvadratmeter sort granit ved navn Absolute Black, som er brudt i Zimbabwe og tilskåret og poleret i Norditalien. Granitstenene vejer 75 kg stykket. Glasvæggene mod læsesalene er fremstillet i Tyskland, de er 6 meter høje, 2,40 meter brede og 16 mm tykke. Hver enkelt glasskive vejer 576 kg.

Den Sorte Diamant indeholder først og fremmest publikumsfunktioner. I stueplan findes Café øieblikket og restaurant søren k.[2][3] Det er også i stueplanet, at bibliotekets brede kulturformidling foregår: Med udgangspunkt i bibliotekets samlinger er der regelmæssige kulturhistoriske udstillinger i Søjlesalen og Montanasalen, Det Nationale Fotomuseum udstiller med udgangspunkt i bibliotekets Kort- og Billedsamling, Museet for Dansk Bladtegning udstiller på Bladtegnergangen og Dronningesalen byder på et repertoire af klassisk musik.

Over stueplanet findes de egentlige biblioteksfunktioner. Udlånsskranken findes på den såkaldte udlånsbro, som to etager over den stærkt trafikerede Christians Brygge forbinder Den Sorte Diamant med den gamle biblioteksbygning Holm. Højere oppe i Diamanten findes en række specialcentre og læsesale. Publikumsfaciliteterne, heriblandt læsesale, er samlet i midten af Diamanten omkring det høje, lyse atrium, der løber i hele bygningens højde. Ud mod bygningens sider ligger kontorer og administration. Bibliotekets direktion har sæde øverst i bygningen.

Diamantklubben er Det Kongelige Biblioteks kulturklub. Med udgangspunkt i biblioteket og dets unikke samlinger tilbyder klubben kulturelle arrangementer i Den Sorte Diamants smukke rum. Blandt andet foredrag, koncerter, udstillinger og meget mere.

Læsesale[redigér | redigér wikikode]

I Den Sorte Diamant er der fire læsesale: Læsesal Vest, som er en forskerlæsesal, mens Læsesal Nord, Læsesal Øst og Læsesal E Vest er studielæsesale.

Læsesal Vest[redigér | redigér wikikode]

Læsesal Vest, indgang

Læsesalen har til formål:

  • at muliggøre studier af læsesalsklausuleret materiale
  • at stille en stor referencesamling til disposition for brugerne
  • at give mulighed for en fast forskerplads
  • at formidle forskningsresultater fra læsesalens brugere

Målgruppe:


Læsesalens referencesamling er fordelt på to etager med en samlet kapacitet på 65.000 bind. Den dækker flere af Det Kongelige Biblioteks fagområder, men med hovedvægt på humaniora og teologi.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′24.23″N 12°34′57.57″E / 55.6733972°N 12.5826583°Ø / 55.6733972; 12.5826583