Desiderata

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Desiderata var en a fire døtre til langobardernes konge Desiderius og hans dronning Ansa. Hun var gift med Karl den Store, frankernes konge, i 768 eller 770, sandsynligvis som led i en politisk alliance mellem de to fjendtlige stater Frankerriget og Lombardiet. Ægteskabet blev annulleret i 771, hvilke skadede relationerne de to nationer imellem, og ultimativt førte til krigen i 774. Desiderata fik ingen børn og hendes videre skæbne efter bruddet med Karl er ukendt.

Selvom hun i nutiden benævnes som Desiderata, mener nogle at dette i virkeligheden beror på en fejl i en kopi af Monumenta Germaniae Historica fra det 19. århundrede, hvor den latinske sætning desideriata filiam ("ønskede datter") ved en fejltagelse blev skrevet med stort forbogstav "D", så det blev til hendes navn: "Desideriata ". En fejltagelse gjort værre af at hendes navn ofte bliver gengivet som "Desideria" – et mere sandsynligt navn (feminin form af "Desiderius", som var hendes fars navn), eller oversat til det franske navn "Désirée".

Den kendte britiske historiker Janet Nelson, ekspert i karolingernes historie, har teoretiseret at hendes navn i virkeligheden var Gerperga[1]. Hendes argumentation for dette hænger op på at samtidige skrivere tilsyneladende forvekslede hende med Gerberga – den frankiske kone til Karloman, bror til Karl den Store. Selv Pave Stefan syntes at forveksle de to og kronikører og annalister syntes at have troet at Gerberga flygtede til tilbage til hendes fars, da hendes mand døde – i virkeligheden flygtede hun til Desiderius, som var "Desideratas" far men bestemt ikke Gerbergas far).

Hvad er sikkert er at Desiderius og Ansa havde tre andre døtre, som hed Anselperga, Adelperga, og Liutperga. Sammenfaldet med alle døtrenes navneendelser ("–perga") får J. Nelson til at mene at forvekslingen var forårsaget af at de to dronninger (koner til de to brødre Karl og Karloman) havde det samme navn, nemlig "Gerberga" eller "Gerperga", hvilke er respektive den frankiske og langobardiske udgave af det moderne franske navn "Gerberge".

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ After Rome's Fall: Narrators and Sources of Early Medieval History, Janet L. Nelson, 1998 ISBN 0-8020-0779-1
  • Riché, Pierre. The Carolingians.
  • Murray, Archibald Callander, and Goffart, Walter A. After Rome's Fall: Narrators and Sources of Early Medieval History. University of Toronto Press: Toronto, 1998.


Foregående: Frankernes dronning
770-771
Efterfølgende:
Bertrada af Laon Hildegard