Deutsches Eck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Deutsches Eck i Koblenz. Mosel, munder ud i Rhinen
Det "egentlige" Deutsches Eck - Deutschherrenhaus med den tyske ordens kors
Omkring 1900

Deutsches Eck er en landtange i Koblenz der hvor Mosel munder ud i Rhinen. I 1897 blev der bygget en monumental 37 meter høj rytterstatue af kejser Wilhelm 1. på stedet.

Ærkebiskop Diether af Trier tilkalte i 1216 ridderne i den den tyske orden til Koblenz og skænkede dem en del af området ved Kastorkirken. Lige der hvor Mosel og Rhinen flyder sammen blev ordenens sæde bygget. Denne orden var direkte underlagt stormesteren. Området hvor ordensridderne holdt til blev i folkemunde kaldt Deutscher Ordt og senere Deutsches Eck. I 1800-tallet blev landtangen udvidet med en bestående sandbanke for at skabe en nødhavn ved Moselmundingen. I 1888 blev havnen nedlagt for at skaffe et passende sted for rytterstatuen af Wilhelm 1. i den preussiske Rhinprovins. Dermed opstod Deutsches Eck i sin nuværende form.

Mindesmærket var udtryk for den wilhelminske tidsånd, og blev allerede i samtiden kritiseret for sin overlæssede, nationalistiske symbolik. Under Den kolde krig blev det brugt som et statsligt monument over tysk enhed, og alle staternes og de preussiske provinsers flag (inklusive østprovinserne). Selve Rytterstatuen var blevet ødelagt af en granat under 2. verdenskrig, men blev restaureret i 1990. Monumentet er en vigtig turistattraktion, og området bruges ofte til forskellige udendørsarrangementer såsom koncerter.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 50°21′51″N 7°36′20″Ø / 50.3642°N 7.6056°Ø / 50.3642; 7.6056