Differentialgear

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kraften fra motoren drejer hele differentialen (blå) og giver vridkraft til begge sider (rødt og gult) som derved driver begge hjul. Det store blå tandhjul kan rotere frit om den røde stang. Det store blå tandhjul sidder fast på den blå åbne kasse, men kunne ligeså godt flyttes og sidde fast på centeret af den blå kasse. Hvis begge hjul har lige stor modstand vil piniondrevet (grønt) ikke rotere og begge hjul roterer med samme hastighed.
Typisk udforming af differentialgearet til bagakslen af en bil.
Škoda 422

Et Differentialgear er en udvekslingsmekanisme som overfører én aksels bevægelse til to andre aksler. På denne måde kan de bevæge sig med forskellige hastigheder, for eksempel på en bil.

Hvem der opfandt differentialgearet er gået tabt i historiens mørke, men i 1827 blev i hvert fald et moderne differentialgear patenteret af urmageren Onésiphore Pecqueur (1792-1852).

Historisk[redigér | redigér wikikode]

Der er mange påståede opfindelser af differentialgearet, men det er sandsynligt at det var kendt nogle steder i historisk tid. Her er nogle historiske milepæle af apparatet.

Note: Antikythera-mekanismen (150 f.Kr.100 f.Kr.), opdaget på et skibsvrag fra antikken nær den græske ø Antikythera, blev tidligere foreslået at have brugt et differentialgear. Dette er siden blevet afvist.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Britannica Online og www.gmcanada.com

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.