Analog og digital

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Digital)
Spring til navigation Spring til søgning

Analog kommer fra græsk analogos med betydningen "tilsvarende, lignende".

Bruges i jura og farmakologi. F.eks. analoge tilfælde: tilsvarende tilfælde. Og analoge lægemidler: Tilsvarende lægemidler. Bruges også om billedlig repræsentation (f.eks. tegning) i modsætning til symbolsk el. digital repræsentation. (f.eks. ord, tal).

Digital kommer af latin digitus, der betyder finger eller tå. Afledt heraf er betydningen at tælle eller blot tal. Betydningen ses i engelsk, hvor digit betyder tal, ciffer.

Digital betyder således beskrevet med tal. Udtrykket kom først i folkemunde med digitaluret i slutningen af halvfjerdserne, hvor tiden blev udlæst med tal i stedet for visere.

Inden for elektronikken udgør den digitale elektronik en af hovedgrenene. Den beskæftiger sig med logiske kredsløb, der arbejder i det binære talsystem. Modsætningen til digital elektronik er analog elektronik.

Med cd'en kom den digitale musik, hvor musikoptagelsens analoge spændinger er konverteret til talværdier, der er lagret på skiven som data.

Meget kommunikation er i dag digital: Ikke blot internettet og e-mail, men også telefonsystemet er på mange områder digitalt, hvor stemmen ikke overføres som vekselspændinger, men som digitalt kodede pulstog mellem telefon og central (digitale telefoner, ISDN m.m.) og centralerne imellem.

Se også[redigér | rediger kildetekst]