Bell Labs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bell Labs tidligere forskningshovedkvarter

Nokia Bell LAbs (tidligere Bell Labs eller Bell Telephone Laboratories) har været en af verdens væsentligste forsknings- og udviklingsinstitutioner inden for telekommunikation, elektronik og datalogi.[1] Selskabet er i dag ejet af Nokia.

Bell Labs har udviklet en række teknologier som har været afgørende for samfundets udvikling. Bell Labs ligger i Murray Hill, New Jersey.

Bell Labs var oprindeligt udviklingsafdelingen af det amerikanske telefonselskab Bell System (det senere AT&T), men blev i 1925 udskilt som en selvstændig virksomhed. Bell Labs bedrev fra starten både systemudvikling og egentlig forskning.

Forskning og udvikling[redigér | rediger kildetekst]

  • Udviklingsdelen beskæftigede sig med at udvikle de systemer – både hardware og software – der skulle bruges for at opbygge AT&T's stadig mere komplekse telefonsystem.

Opfindelser[redigér | rediger kildetekst]

En lang række afgørende teknologier og opdagelser stammer fra Bell Labs, bl.a.

Bell Labs har endvidere været afgørende i udviklingen af telefoncentralen, telefax-maskinen, stereo lydoptagelse, film med lyd, tv-transmission, modemmer, kommunikationssatelliter, solceller og meget andet.

Opsplitning[redigér | rediger kildetekst]

AT&T havde frem til 1984 monopol på telekommunikation i USA, men var samtidigt underlagt en række restriktioner under den amerikanske monopollovgivning. Dette betød, at AT&T havde forbud mod at markedsføre produkter i andre brancher end telekommunikation (f.eks. computere eller computerprogrammer).

Denne specielle situation betød, at Bell Labs i perioden 1925-1984 dels havde rigeligt med penge (da monopolstatus sikrede AT&T store og sikre indtægter), og at de ansatte ved Bell Labs havde en stor frihed til at forske og dele deres forskning med andre, da AT&T dels ikke havde konkurrenter, dels ikke måtte forfølge muligheder i andre brancher.

I 1984 blev AT&T efter en dom splittet op i en række virksomheder, som hver fik lov at konkurrere i alle brancher. En del af Bell Labs endte i selskabet Bellcore som udviklingsenhed for de regionale telefonselskaber i USA. Det meste af det tilbageværende Bell Labs blev omdannet til selskabet Lucent Technologies. AT&T har bevaret en lille del af Bell Labs som AT&T Laboratories.

I 2002 blev den tyske fysiker Jan Hendrik Schön i en meget omtalt sag fyret fra Bell Labs efter at være afsløret i videnskabelig uredelighed.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 40°41′00.3″N 74°24′01.0″V / 40.683417°N 74.400278°V / 40.683417; -74.400278