Bell Labs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Bell Labs (eller Bell Telephone Laboratories) har været en af verdens væsentligste forsknings- og udviklingsinstitutioner inden for telekommunikation, elektronik og datalogi. [1] Bell Labs har udviklet en række teknologier som har været afgørende for samfundets udvikling. Bell Labs ligger i Murray Hill, New Jersey.

Bell Labs var oprindeligt udviklingsafdelingen af det amerikanske telefonselskab Bell System (det senere AT&T), men blev i 1925 udskilt som en selvstændig virksomhed. Bell Labs bedrev fra starten både systemudvikling og egentlig forskning.

Forskning og udvikling[redigér | redigér wikikode]

  • Udviklingsdelen beskæftigede sig med at udvikle de systemer – både hardware og software – der skulle bruges for at opbygge AT&T's stadig mere komplekse telefonsystem.

Opfindelser[redigér | redigér wikikode]

En lang række afgørende teknologier og opdagelser stammer fra Bell Labs, bl.a.

Bell Labs har endvidere været afgørende i udviklingen af telefoncentralen, telefax-maskinen, stereo lydoptagelse, film med lyd, tv-transmission, modemmer, kommunikationssatelliter, solceller og meget andet.

Opsplitning[redigér | redigér wikikode]

AT&T havde frem til 1984 monopol på telekommunikation i USA, men var samtidigt underlagt en række restriktioner under den amerikanske monopollovgivning. Dette betød, at AT&T havde forbud mod at markedsføre produkter i andre brancher end telekommunikation (f.eks. computere eller computerprogrammer).

Denne specielle situation betød, at Bell Labs i perioden 1925-1984 dels havde rigeligt med penge (da monopolstatus sikrede AT&T store og sikre indtægter), og at de ansatte ved Bell Labs havde en stor frihed til at forske og dele deres forskning med andre, da AT&T dels ikke havde konkurrenter, dels ikke måtte forfølge muligheder i andre brancher.

I 1984 blev AT&T efter en dom splittet op i en række virksomheder, som hver fik lov at konkurrere i alle brancher. En del af Bell Labs endte i selskabet Bellcore som udviklingsenhed for de regionale telefonselskeber i USA. Det meste af det tilbageværende Bell Labs blev omdannet til selskabet Lucent Technologies. AT&T har bevaret en lille del af Bell Labs som AT&T Laboratories.

I 2002 blev den tyske fysiker Jan Hendrik Schön i en meget omtalt sag fyret fra Bell Labs efter at være afsløret i videnskabelig uredelighed.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.