Diskussion:Århus/Arkiv 1

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
ArkivDette er en side med arkiverede diskussioner fra Diskussion:Århus.
Ønsker du at genoptage en arkiveret diskussion, skal du flytte den tilbage til diskussionssiden.

Odderbanen krydser ikke Århus Å; formentligt er der tale om Hammelbanen.

Det er ganske rigtigt - både at Odderbanen ikke krydser, og at det var den længst nedlagte Hammelbane, der gjorde det. Tak for rettelsen!
--Sten Porse 31. mar 2005 kl. 12:10 (CEST)

Ville det ikke være mere korrekt at beskrive de 295000 indbyggere som folketallet for kommunen, fremfor byen. Århus by har jo et lavere folketal.

Anders S, 25/12 15-56

Kendte danskere[rediger kildetekst]

Er man kendt dansker fordi man har været borgmester i Århus? Jeg kender Thorkild Simonsen, men resten af dem på listen der har været borgmestre kan vel ikke gå under betegnelsen "kendte danskere". --Kaare Dybvad 2. feb 2007 kl. 01:59 (CET)

Lad os få mogle flere med på listen. Det kan da ikke passe at listen stopper midt i forrige århundrede. Thorkild er oplagt, men der er jo hundredevis at tage af. Som minimum bør århusianere kendt fra politik, tv, erhverv og medieomtale være på listen. (Skrev 86.52.38.178 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Wikipedia skal ikke være en samling af lister. Jeg stemmer for, at den nuværende liste bliver trimmet. --PhoenixV 6. maj 2007 kl. 18:01 (CEST)

Forstæder[rediger kildetekst]

Er det ikke at skyde en kende over målet at omtale Hinnerup, Hornslet og Ødum som forstæder til Århus? Det svarer til at kalde Ringsted og Roskilde forstæder til København. -- Bruger:Wegge 4. maj 2005 kl. 21:36 (CEST)

Jo. Ifølge vores egen artikel om forstad skal en forstad være vokset sammen med den by, den er forstad til. Det kan man vist ikke på nogen meningsfuld måde sige om de tre nævnte byer. De hører ikke engang til Århus Kommune.--Heelgrasper 4. maj 2005 kl. 21:45 (CEST)
Så er vores artikel fejlbehæftet. For nu at blive i Århusområdet: Tranbjerg og Mårslet er da forstæder, selv om de ikke er vokset sammen med Århus. Det er velsagtens noget med at deres beboere på mange områder har Århus' centrum som fikspunkt snarere end deres eget centrum (hvis man overhovedet kan tale om et egentligt lokalt centrum). --Palnatoke 4. maj 2005 kl. 21:59 (CEST)
Jeg synes heller ikke, vi skal være alt for stram i tolkningen af "sammenvokset". Tranbjerg er så vidt jeg kan se på mit Århus-kort adskilt fra Århus af ikke mere end 500 meter uden bebyggelse. For Mårslet er den vist oppe på ca. en kilometer fra Tranbjerg. Kan vi finde en bedre definition af en forstad?--Heelgrasper 4. maj 2005 kl. 22:09 (CEST)
OK, listen er nu betydeligt forkortet for at passe bedre med definitionen af en forstad.Bruger:Erik Corry
Hvad sammenvoksning angår, var Tranbjerg da en forstad - en soveby, om man vil - allerede i 70'erne, hvor afstanden til nabobyerne var større. --Palnatoke 5. maj 2005 kl. 02:51 (CEST)
Mårslet og Tranbjerg regnes statistisk set som selvstændige byer med hhv. 2.823 og 7.343 indbyggere (2004). Grænsen er 200 m. Det vil være svært at finde en anden strengt holdbar afgrænsning af begrebet forstad, omend begrebet i almindelig sprogbrug er "skredet" væsentligt fra den oprindelige betydning og nu også kan betegne byer som fysisk er adskilt fra storbyen, men kulturelt og erhvervsmæssigt er en del af den.--Thomas Thorsen 19. jan 2006 kl. 10:25 (CET)

Det ældre kort fra Salmonsens kunne måske være nyttigt[rediger kildetekst]

Hvis nogen skulle have lyst, så kunne det gamle kort fra 1914 i Salmonsens måske være interessant at føje til denne artikel. Det giver ihvertfald et meget godt indtryk af, hvor meget af byen er vokset siden. Når man ser på det kort kan man fx godt forstå, at nogle ved opførelsen af Aarhus Universitet klagede over, at det var tåbeligt at placere det helt uden for byen (universitetet er placeret på det ubebyggede område til højre for 50 på det gamle kort). Man kan også se, hvor banegården var placeret før den nuværende blev opført i 1926-29. --Heelgrasper 13. jan 2006 kl. 22:19 (CET)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

ChristianBier slettede Image:Aarhus_coa.png: [[Commons:Licensing|Copyright violation]];

-- CommonsTicker 28. mar 2008, 11:16 (CET)


Billedkvaliteten[rediger kildetekst]

Jeg har lige gået alle billeder igennem i artiklen, mange billede er meget små i pixelstørrelse (ønskelig størrelse på mindste led ca 1000 pixel). Derudover mangler der på flere billeder forklaringer/tekst om motivet. Dette vil jeg prøver at retter til noget bedre - håber andre også vil hjælpe. --Villy Fink Isaksen 28. jun 2008, 00:53 (CEST)


Bøger om Århus[rediger kildetekst]

Det kunne være ret med nogle flere titler. Gerne et varieret udbud, men med fokus på Århus. --Villy Fink Isaksen 28. jun 2008, 00:53 (CEST)

Afvisning af LA[rediger kildetekst]

Nogle af artiklens afsnit er fine, men andre er så utilstrækkelige (fx Uddannelse - en femtedel af byens befolkning udgøres af studerende, så uddannelsesafsnittet ser jeg som rimelig vigtig i netop denne by) eller ikke-eksisterende (hvor er Sport henne?), at artiklen ikke virker særlig lovende på mig. Desuden er der nogle mærkelige overskrifter uden noget tilhørende indhold og rækkefølgen virker også en smule mystisk. Afsnittene Demografi, Politik og Erhverv kunne også trænge til en ordenlig overhaling. Og er det virkelig nødvendigt at remse alle kirkerne op? --CarinaT 1. jul 2008, 11:09 (CEST)

Rækkefølgen på overskrifter er taget fra Berlin (eller København tilføjelse --Villy Fink Isaksen 1. jul 2008, 19:46 (CEST)) (tror jeg nok, det var), for min skyld må en del af kirkerne gerne slettes eller flyttes til en anden artikel om kirker i Århus. Håber der er kompetente folk der vil gøre noget ved de andre kritikpunkter. --Villy Fink Isaksen 1. jul 2008, 13:05 (CEST)
Hva så ... ? Er den nu lovende? Der er opfyldt flere af dine ønsker, se evt. huskelisten. --Villy Fink Isaksen 10. jul 2008, 15:16 (CEST)

Langelandsgade kaserne[rediger kildetekst]

Hvornår forlader sidste soldat kasernen? --Villy Fink Isaksen 9. jul 2008, 19:35 (CEST)

Århus Kommunes historie[rediger kildetekst]

Hvorfor ikke slette dette kedsommelige afsnit, der alligevel også står (og efter min mening står meget bedre) i artiklen om Århus Kommune?--Pis bus 26. jul 2008, 15:03 (CEST)

Stor-Århus med 1,2 mio. indbyggere?[rediger kildetekst]

Nogle hævder at den "østjyske millionby" eksisterer, og at der derfor skal stå følgende i infoboxen i denne artikel: "Storbyområde: 1.212.781. Areal: 9.997 km²". Det mener jeg er yderst misvisende. Diskussion ønskes. Se også min brugerdiskussion: Østjysk millionby. --Casper 1. nov 2008, 04:09 (CET)

Jeg er helt enig i, at den østjyske millionby langt fra er en by. Og jeg finder det derfor også forkert at nævne den i en infoboks om byen Århus. Det er uheldigt, at man bruger betegnelse "by" om den østjyske millionby. Den er vel ikke mere sammenvokset end f.eks. Øresundsregionen. Qw345 1. nov 2008, 11:20 (CET)

Kære venner i er helt forkert på den det østjyske bybælte er en realitet idag på samme måde som hovedstadsområdet bliver betragtet som et storbyområde, det er et faktum som staten har slået fast, husk på at det er ikke en eller anden tilfældig østjyde der pluselig fik storhedsvanvid og mente at vi skal da have en millionby i østjylland, nej det er den danske stat der har set at området alderede nu har udviklet sig til at bybælte der har sammenhængende pendler relationer osv. Og grunden til at der nævnes vision østjylland er blot for hvordan området skal udvikles i fremtiden. Husk på at et storbyområde ikke behøver at være en stor sammenvokset by som f.eks london, et storbyområde skal være tætbefolket område hvor byerne ligger tæt og som er bundet sammen af at der er en stor pendling byerne imellem på trods af kommunegrænser. (Skrev 87.48.118.118 (diskussion • bidrag) 6. nov 2008, 12:46. Husk at signere dine indlæg.)

Jeg er enig i, at "storbyområde" ikke kan anvendes i infoboksen på den måde, det sker i denne artikel. En "vision" fra Miljøministeriet kan ikke bruges, som om det er et eksisterende faktum. Artiklen må indskrænkes til at henvise til Byregion Østjylland, hvor visionen behandles. --Sir48 (Thyge) 6. nov 2008, 13:21 (CET)

Den Øsjykse millionby er der idag ifølge regeringen http://www.tv2regionerne.dk/reg2005/player.aspx?id=405290&r=7 Vision er blot for hvordan området skal udvikles til 2030. personlige meninger er ligegyldige hvis regeringen siger at millionbyen er der idag, så er det nok mere at jeres personlige opfattelser skal ændres og det tager nok noget tid.

Lad os på denne side holde os til artiklen om Århus. Måske kan der argumenteres for, at Århus er en del af et storbyområde. Men da det pågældende storbyområde ikke bærer navnet Århus, synes jeg, det er helt forkert, at dataene om storbyområdet skal stå i denne artikels faktaboks. Qw345 6. nov 2008, 18:00 (CET)

Jeg er enig at det er ikke navnet stor Århus, for Århus er godt nok den vigtigste del af bybåndet med det er det østjyske bybånd der udgør millionbyområdet. men der skal dog stå i faktaboksen at bybåndet omkring århus har mere end 1,2 mio indbygger da det giver et indblik i at Århus er en del af et større bysamfund der går ud over kommunegrænsen.

Det er "regeringens holdning", at der er et byområde - opfattelsen deles ikke af fagkundskaben i Danmarks Statistik, der siger at et byområde er en sammenhængende bebyggelse, der på opgørelsestidspunktet har mindst 200 indbygggere; at bebyggelsen er sammenhængende vil som hovedregel sige, at afstanden mellem husene ikke overstiger 200 meter, medmindre afbrydelsen skyldes offentlige anlæg, kirkegårde o.l. - og jeg foretrækker at vi følger dem, der ved noget om emnet. --Palnatoke 7. nov 2008, 15:52 (CET)

Hvis du ved bare lidt om rapporten ville du vide at sammennhængende ikke betyder fysisk men pendling-bosætning-interakt. (Skrev 83.88.130.40 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

At sammenhængende har en bestemt betydning i en bestemt rapport, betyder ikke at det har den betydning generelt. -- Nico 10. nov 2008, 07:55 (CET)
Da det ikke virker som om, at der er opbakning til, at området er faktuelt nok til at stå i infoboksen, har jeg fjernet det herfra og i stedet nævnt det i afsnittet om demografi. Qw345 22. nov 2008, 11:05 (CET)

Århus Kommunale Værker er nedlagt - Se kommunens hjemmeside--Lcl 16. feb 2009, 10:31 (CET)

Områder i Århus[rediger kildetekst]

Angående områder udenfor Ringgaden, men indenfor Ringvejen (O2), mener jeg at de burde beskrives som bydele og ikke forstæder, da de ligger inden for både bygrænsen og "bymassen" om man vil. En forstad ligger jo udenfor byen, så områderne (eller bydelene) Århus C, Risskov, Århus N, Århus V, Åbyhøj og Viby burde betegnes som bydele i artiklen. --TriBeCa 29. apr 2009, 19:56 (CEST)

Jeg vil også foretrække begrebet bydel for nogle af de områder, der nu er betegnet forstæder i artiklen. Men jeg er ikke enig i, at et område nødvendigvis skal ligge uden for byen for at kunne betegnes som en forstad. -Qw345 30. apr 2009, 18:23 (CEST)