Aarhus Universitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aarhus Universitet
Aarhus Universitets hovedbygning set fra parken.jpg
Aarhus Universitets hovedbygning set fra Universtetsparken
Grundlagt 11. september 1928[1]
Sted Hovedsæde i Aarhus (Større afdelinger i Aarhus, København og Herning)
Fakulteter 5[2]
Institutter 28[3]
Studerende 38.000 hel- og deltids (2018)[4]
Ansatte 8.000 (årsværk) (2018)[5]
Budget 6,6 mia. kr. (2018)[6]
Adm. direktør/ Rektor Brian Bech Nielsen[7]
Formand Connie Hedegaard[8]
Motto Solidum petit in profundis (latin) (søger i dybet den faste grund)[9]
Websted www.au.dk
Hovedbygningens hovedindgang og Olaf Stæhr-Nielsens keramikrelief, "Videnskabernes Træ" med symboler for hvert fakultet "hængende i grenene".[10]

Aarhus Universitet (fork.: AU, eng.: Aarhus University) er Danmarks næststørste universitet målt på antal studerende,[11][12][13] og det næstældste (tredjeældste, hvis man medregner DTU). Universitetet blev etableret i 1928 i Aarhus og tæller i dag omkring 38.000 studerende[11]. Universitetet rangerer blandt verdens 100 bedste på flere internationale ranglister (2018)[14][15] og er medlem af de europæiske universitetsgrupper, Coimbra Group og Utrecht Network[16].

Universitetet er organiseret i fem fakulteter (Arts, Natural Sciences, Technical Sciences, Health, and Business and Social Sciences), 26 institutter og diverse grundforskningscentre[17].

Aarhus Universitet er et campus-universitet og placeret i området omkring Universitetsparken, men har også andre lokaliteter i Aarhus samt afdelinger rundt omkring i Danmark[18].

Universitet er affilieret med tre nobelprismodtagere: Jens Christian Skou i kemi (1997)[19], samt Trygve Haavelmo (1989)[20] og Dale Mortensen i økonomi (2010[21]).

Universitet og dets campus er inkluderet i Times Higher Educations top 10 over Europas smukkeste universiteter (2018).[22]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Aarhus Universitet er oprettet i 1928 som et privat initiativ under navnet Universitetsundervisningen i Jylland. Ved indvielsen den 11. september 1928 startede 78 studerende.

I 1933 byggedes en bygning for humaniora.[23]

I 1934 fik det humanistiske fakultet statsanerkendelse, statsstøtte og eksamensret. Indtil da skulle man til København for at færdiggøre studierne.

I 1936 blev et økonomisk og et juridisk fakultet oprettet. I 1942 blev Det Teologiske Fakultet oprettet, og Det Naturvidenskabelige Fakultet blev oprettet i 1954. Universitetet var privatejet frem til 1970, hvor staten gik ind i ejerskabet.

Under krigen havde Gestapo sit jyske hovedkvarter på universitetet, nærmere betegnet i Kollegierne IV og V ved Langelandsgade. Efter anmodning fra modstandsbevægelsen gennemførte Royal Air Force et angreb den 31. oktober 1944. Ved angrebet blev hovedbygningen svært beskadiget, og de to kollegiebygninger blev helt ødelagt. Arkitekten C.F. Møller blev begravet under ruinerne af hovedbygningen, men blev efter nogle timer hjulpet ud og slap uden mén. Ikke alle arbejdere på byggeriet undgik angrebet. I hovedbygningen er opsat en mindetavle for de 10 arbejdere, der omkom under angrebet samt for de to arbejdere, der omkom 22. september 1941 under forberedelserne til opførelsen af hovedbygningen.

I 1938-1952 husede Aarhus Universitet Danmarks første professor i sociologi, Theodor Geiger,[24] og i 1997 professor Jens Christian Skou, som modtog Nobelprisen i kemi i 1997 for opdagelsen af Natrium-kalium-pumpen.[19] Økonomen Dale. T. Mortensen var tilknyttet universitetet som gæsteprofessor og befandt sig på universitetet, da han modtog opkaldet om, at han havde vundet Nobelprisen i økonomi i 2010.[25]

Siden 2010 har AU haft en kanal på YouTube.[26]

Fusioner efter år 2000[redigér | redigér wikikode]

I 2007 fusionerede Aarhus Universitet med Danmarks Jordbrugsforskning (grundlagt 1883 som Landøkonomisk Forsøgslaboratorium), Danmarks Miljøundersøgelser (dannet 1989), Aarhus School of Business (dannet 1939 som Handelshøjskolen i Aarhus ved en reorganisering af Den Jyske Handelsskole) og Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (dannet ved en fusion i 2000), som er placeret i København.

I 2012 fusionerede Aarhus Universitet med Ingeniørhøjskolen.

Arkitektur[redigér | redigér wikikode]

Universitetsparken (i baggrunden ses Det Kongelige Biblioteks bogtårn - tidl. Statsbiblioteket)
Vedbend omkring vinduer på bygning ved Nordre Ringgade.

Universitetets bygninger er anerkendt for deres arkitektoniske kvalitet, bl.a. ved optagelse i Kulturministeriets kanon i 2006 som et af de tolv mest betydningsfulde arkitektoniske værker i Danmarks kulturhistorie.

Anlægget er fra starten planlagt efter 1. præmieprojektet i konkurrencen om universitetet i 1931 udført af arkitekterne Kay Fisker, C.F. Møller og Povl Stegmann sammen med havearkitekten C.Th. Sørensen. De første bygninger, der stod klar i 1933, er tegnet af disse. Senere bygninger er opført i samme stil, med C.F. Møller som arkitekt. Udseendet skyldes blandt andet, at Forenede Jydske Teglværker støttede universitetsprojektet med en million gule mursten.[27]

Universitetets hovedbygninger er samlet i og omkring morænelandskabet Universitetsparken, der gennem årene er blevet udvidet en del. I samspil med den kuperede park danner de ensartede bygninger en campus, der har opnået international berømmelse. De karakteristiske gulstensbygninger, hvoraf flere har facader tilgroet med vedbend,[28][29] i Universitetsparken rummer et samlet etageareal på 246.000 m². Derudover råder universitetet over en række bygninger uden for parken med et samlet etageareal på 59.000 m².

I Universitetsparken finder man desuden Steno Museet, Naturhistorisk Museum, Antikmuseet, Statsbiblioteket (der i 2017 fusionerede med Det Kongelige Bibliotek) samt kollegier. Tidligere havde også Aarhus Kunstmuseum til huse i området.

Fakulteter[redigér | redigér wikikode]

Bygningen med de såkaldte "søauditorier"

Aarhus Universitet har siden 1. januar 2020 været inddelt i fem store fakulteter:[30]

 • Natural Sciences - dannet ved en opdeling af det tidligere Faculty of Science and Technology.
 • Technical Sciences - dannet ved en opdeling af det tidligere Faculty of Science and Technology.
 • Arts – dannet ved en sammenlægning af Det Humanistiske Fakultet, Det Teologiske Fakultet og Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse
 • School of Business and Social Sciences – dannet ved en sammenlægning af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og Handelshøjskolen. Siden 2015 markedsført som Aarhus BSS
 • Health – dannet ved en omdannelse af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

AU Incubator[redigér | redigér wikikode]

AU Incubator blev dannet i 2009, hvor universitetet startede med at tilbyde hjælp studerende, der ønskede at arbejde med iværksætteri sideløbende med deres studier. De har således adgang til fysiske faciliteter som kontor og mødelokaler, hvor de har mulighed for at få rådgivning og samtidig mulighed for at netværke med andre virksomheder.

Ordningen tilbyder workshops, forløb, morgenmøder og konferencer, som der er åbne for alle, som er nysgerrige på iværksætteri og iværksætterrelaterede emner.

Studentervæksthus Aarhus har en række virksomheder og samarbejdspartnere tilknyttet.

Internationalt renommé[redigér | redigér wikikode]

Aarhus Universitet er de seneste år generelt gået frem på de vigtigste internationale universitetsranglister. Blandt mere end 17.000 universiteter på verdensplan er universitetet i top 100 på flere indflydelsesrige ranglister.

Aarhus Universitets placering på ranglisterne

Liste Placering
Leiden 111 (2018)
QS World University Ranking 145 (2019)
ARWU - Shanghai 60 (2019)[31]
HEEACT - Taiwan 89 (2019)
Times Higher Education World University Ranking 123 (2019)[32]

Aarhus Universitet er medlem af den europæiske Coimbra Group, i hvilken bl.a. Uppsala Universitet, Katholieke Universiteit Leuven, Université catholique de Louvain og Trinity College er medlemmer.[33]

Studenterforeninger[redigér | redigér wikikode]

Studenternes Hus (1964), samlingssted for Studenterrådet og mange kulturelle og sociale aktiviteter.

Der findes talrige studenterforeninger på Aarhus Universitet, bl.a. Frit Forum, Studenterrådet og Konservative Studenter, der repræsenterer de studerendes rettigheder både indenfor universitetet og overfor politikerne.

Derudover findes flere lokalfaglige foreninger:

School of Business and Social Sciences: Økonomisk Forening (økonomi), Oeconrådet, Academic Business Council (Erhvervsøkonomi), Juridisk Selskab, Seriøse Jurister, Konservative Jurister, Alternative Jurister, Moderate Jurister, European Law Students' Association (jura); Politologisk Forening (statskundskab), Communication Council (Erhvervskommunikation)

Science and Technology: @lkymia (kemi), Biogas (biologi), Die Rote Zone (molekylærbiologi, molekylærmedicin og bioteknologi), Nanorama (nanoteknologi)[34], Fredagscaféen (datalogi og it),, TÅGEKAMMERET (matematik, fysik, datalogi, it, matematik-økonomi og nanoteknologi), Den ultra hemmelige Huejunta (fysik).

Health: Umbilicus og Århus Medicinerrevy (medicin).

Arts: PANIK (informationsvidenskab og medievidenskab), HIKIUN (forhistorisk arkæologi), SIDAH (middelalderarkæologi og renæssancearkæologi), Symposion (fredagsbar for klassisk filologi og klassisk arkæologi), VŌX POPVLĪ (fagblad for Klassiske Studier), KommaBar (lingvistik og nordisk sprog, litteratur og kultur), Fred (Historie), TheosBar (teologi, religionsvidenskab og arabisk- og islamstudier).[35]

Afdeling for filosofi og idehistorie har et særdeles aktivt studentermiljø: Rødderne - den Arkivariske Front, Institut for Emancipationsvidenskab, KID - Læsekreds for køn, queer og idehistorie, Filosofisk Studenterkollokvium, Filosofisk Klassiker Klub, Platon Kredsen, Teknologi kredsen, Panta Rei, Semikolon, Tingen, Doxa, Kvindelogen, Eliten - den filosofiske filmklub, Idehistorisk Forening, Filosofisk Forening, Idehistorisk selvforsynings Laug, KALIF (Idehistorisk kandidat og alumneforening), FILIBID (Filosofisk kandidat og alumneforening), Philosophia (filosofisk forlag). Det er studenterforeningerne, der driver de såkaldte "fredagsbarer".

Alumni og andre personer tilknyttet Aarhus Universitet[redigér | redigér wikikode]

Lokaliteter[redigér | redigér wikikode]

Aarhus Universitet med Statsbibliotekets "bogtårn" i forgrunden og universitetets hovedbygning til venstre herfor

Aarhus Universitet har undervisning og forskning flere steder i Danmark.

Undervisning[redigér | redigér wikikode]

Forskning[redigér | redigér wikikode]

Moesgaard Museum

Ud over disse lokaliteter råder Aarhus Universitet også over forskningsskibet Aurora.[36] .

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Mikkelsen, Morten: Jungleuniversitetet, Kristeligt Dagblad, 11. september 2003
 • Studenterhåndbogen 2007, udgivet af Studenterrådet ved Aarhus Universitet, ISBN 978-87-87019-10-1

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "AU Universitetshistorie". Aarhus Universitet. Hentet 29. marts 2018. 
 2. ^ "Fakulteter". Aarhus Universitet. Arkiveret fra originalen 6. april 2018. Hentet 29. marts 2018. 
 3. ^ "Institutter". Aarhus Universitet. Hentet 29. marts 2018. 
 4. ^ "Studerende". Aarhus Universitet. Hentet 29. marts 2018. 
 5. ^ "Personale". Aarhus Universitet. Hentet 29. marts 2018. 
 6. ^ "Økonomi". Aarhus Universitet. Hentet 29. marts 2018. 
 7. ^ Aarhus Universitet (6. marts 2013). "Dekan Brian Bech Nielsen bliver ny rektor på Aarhus Universitet". Arkiveret fra originalen 7. april 2014. Hentet 31. marts 2014. 
 8. ^ Bestyrelsen
 9. ^ "25 kapitler af universitetets historie, Universitetets segl". Arkiveret fra originalen 11. august 2011. Hentet 25. juni 2011. 
 10. ^ O. Stæhr-Nielsens keramikrelief Videnskabernes Træ
 11. ^ a b AU i tal
 12. ^ Studerende - tal og statistik – Københavns Universitet
 13. ^ Forskning - tal og statistik – Københavns Universitet
 14. ^ ARWU World University Rankings 2018 | Academic Ranking of World Universities 2018 | Top 500 universities | Shanghai Ranking - 2018
 15. ^ "World University Rankings". Arkiveret fra originalen 25. oktober 2018. Hentet 3. november 2019. 
 16. ^ International alliances
 17. ^ Profil
 18. ^ Bygningskort
 19. ^ a b Jens C. Skou - Biographical - NobelPrize.org
 20. ^ Trygve Haavelmo - Curriculum Vitae - NobelPrize.org
 21. ^ Dale T. Mortensen - Facts - NobelPrize.org
 22. ^ The 10 most beautiful universities in Europe | Times Higher Education (THE)
 23. ^ Fisker & Møller. "Aarhus Universitets første bygning" side 357-363 Ingeniøren, 22 December 1933. Tilgået: 28. december 2014.
 24. ^ Agersnap T., "Theodor Geiger: Pioneer of Sociology in Denmark", Acta Sociologica, Volume 43, Number 4, 1 December 2000, pp. 325-330 (6)
 25. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 4. september 2014. Hentet 28. august 2014. 
 26. ^ www.youtube.com/user/AarhusUniversity/videos
 27. ^ C.F. Møller, Aarhus Universitets Bygninger, Universitetsforlaget i Aarhus. 1978. ISBN 87-504-0410-5.
 28. ^ "En ny og fælles historie". Arkiveret fra originalen 12. august 2014. Hentet 27. juli 2014. 
 29. ^ Vinteraktivitet i Universitetsparken
 30. ^ "Organisation". Arkiveret fra originalen 20. februar 2011. Hentet 1. marts 2011. 
 31. ^ Aarhus University | Academic Ranking of World Universities - 2016 | Shanghai Ranking - 2016
 32. ^ https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2019/world-ranking#survey-answer Hentet 16.04.2019
 33. ^ "Coimbra Group Member Universities" (PDF). Coimbra Group. Oktober 2014. Arkiveret (PDF) fra originalen 21. april 2014. Hentet 26. juli 2017. 
 34. ^ Studenterforeningen Nanorama.
 35. ^ "Studiebar – fredagsbar og fest på Aarhus Universitet AU". Arkiveret fra originalen 18. april 2011. Hentet 12. april 2011. 
 36. ^ Morten Ravn (25. april 2014). "Aurora får kongeplads i Aarhus Havn". Aarhus Stiftstidende. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 56°10′15″N 10°12′03.5″Ø / 56.17083°N 10.200972°Ø / 56.17083; 10.200972