Diskussion:1. kinesisk-japanske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kina Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kina, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Kinarelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Japans flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Japan, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Japan-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Om kopiering fra Salmonsen[redigér wikikode]

Størstedelen af teksten blev overført fra Salmonsen i 2012 (den udgave der i disse år er omtrent 100 år gammel). Artiklen blev forsynet med en skabelon, der meddelte dette og opfordrede til forbedringer. Men denne skabelon er siden blevet fjernet, skønt der kun er foretaget kosmetiske forbedringer. Teksten er stadig gammeldags på grænsen til det latterlige, hvilket forhåbentlig medfører at den idag læses med kritiske øjne. Selvom jeg kunne have lyst til at rette detaljer (forældede navne, "cernere" for at omringe osv osv.) så gør jeg det ikke, for det er en stor opgave at erkende de grundliggende problemer, hvor historieskrivningen evt. har ændret synspunkt i løbet af de 100 år. Som mindstekrav vil jeg opfordre til at man genindsætter en advarende skabelon. --Cayrouses (diskussion) 11. apr 2019, 10:59 (CEST)

Jeg skrev: "en advarende skabelon", men det påfaldende med artiklen er, at der ikke engang er en kildeangivelse. Der var en, men den blev slettet af Rmir2 i en af hans sidste redigeringer. Således at man altså ikke længere kan finde denne artikel ved en søgning under "Salmonsen. Og ingen har protesteret hidtil, ingen har indsat et lille "kilde mangler". Når jeg opretter en artikel, så kommer der korrektioner, modsigelser, skabeloner... i en sådan grad, at jeg har besluttet at holde mig fra artiklerne. --Cayrouses (diskussion) 12. apr 2019, 13:35 (CEST)

Historieskrivningen udvikler sig, og ved at læse engelsk, tysk og fransk wiki, ser jeg hvori denne udvikling består med hensyn til den Første kinesisk-japanske Krig. I 1920 beskrev man krigen med maleriske detaljer: "Nu kommer kavaleriet ind fra højre fløj…" , men det drejer sig ikke blot om at underholde, men også om at undervise i krigskunsten, således at læseren bliver i stand til at hjælpe sit land til at vinde den næste krig. I 2019 derimod, beskriver man i højere grad forudsætningerne og misforståelserne der førte til krigen. Historieskriveren forsøger at belære læseren med henblik på at undgå den kommende krig. --Cayrouses (diskussion) 14. apr 2019, 14:10 (CEST)