Diskussion:1. symfoni (Mahler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Israel Philharmonic Orchestra.jpg
Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filharmoni, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filharmoni-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Mahlers forslag til orkestreringen

Uklart hvad der menes: Man venter at en komponist af symfonier selv orkestrerer – ikke overlader dette til andre. -- Sebastjan 23. aug. 2005 kl. 08:45 (CEST)

Ja, den er ret ulden. Jeg skal ikke kunne sige det med bestemthed; men jeg har aldrig hørt noget om, at Mahler ikke selv orkestrerede sine symfonier. For en komponist, der også er dirigent, er orkestreringen næsten det nemmeste af arbejdet, og han havde da også fingrene dybt nede i nogle værker af tidligere tiders komponister, hvis jeg husker ret. Og netop orkestreringen af værkerne omtales ofte som noget af det mest bemærkelsesværdige ved Mahlers musik, fordi han bruger disse enorme orkestre, men alligevel meget af tiden spiller nærmest kammermusikalsk med nogle få strygere eller blæsere. Måske er forklaringen, at han gav dirigenterne ret frie hænder, fordi det på hans tid netop var ret almindeligt at ændre orkestreringen.
--Troels Nybo 23. aug 2005 kl. 09:35 (CEST)