Diskussion:ASA Film

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Video-x-generic.svg Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Film, et forsøg på at koordinere oprettelsen af film- og filmrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


OM ASA[redigér wikikode]

Jeg har nogle tilføjelser og rettelser til ASA-film: Denne rettelse hører til under billedet med Asa personale i forbindelse med fru Ejlersens fødselsdag. Billedet er helt sikkert ikke fra 1950èrne, men derimod fra 1942,det år hun fyldte 50 år og filmen Tyranens fald var ved at blive filmet. Udover de allerede nævnte personer på billedet er filminstruktør Alice O´Fredericks filminstruktør og skuespiller Jon Iversen skuespiller Astrid Villaume Og barnet er den senere skuespiller Annemette Svendsen

A/S Filmatelieret ASA blev oprettet i 1936 af Lau Lauritzen, Henning Karmark og John Olsen. Henning Karmark var direktør og daglig leder af studiet,som også blev lejet ud til bl.a. svenske filmselskaber. Studiet var egentligt oprettet som en slags "ejendomsselskab", beregnet til udlejning til forskellige producenter. De fleste film på ASA blev financieret af konsortier, hvor Henning Karmark og John Olsen indgik sammen eller alene. Lau Laurtitzen tog sig af den kunstneriske side som instruktør og skuespiller. En fjerde central person på ASA var Alice O`frederics, som også var instruktør.

John Olsen var kommet med i samarbejdet på ASA, da han i forvejen havde produceret nogle få film i sit selskab: Teatrenes Filmskontor, som også stod for filmudlejning. Han kunne ikke få plads på andre studier og så derfor en mulighed i ASA-samarbejdet.

I 1941 ragede Henning Karmark og John Olsen uklar på grund af uenighed om nogle udbetalte honorarer fra svenske producenter, der havde optaget film i studiet. Der fulgte en retsag, som Karmark dog vandt. Men samarbejdet mellem de to herrer var afbrudt.

John Olsen startede derfor Saga Studio i 1942, som et enkeltmandsejet firma. Derved fik ASA et udlejningsproblem. Henning Karmark startede derfor - sideløbende med sin position som direktør for studiet - A/S ASA Filmudlejning, som et selvstændigt selskab, der skulle udleje ASA`s produktioner samt også distribuere film for andre producenter.

I 1945 forlod Henning Karmark posten som direktør for ASA-studiet på grund af personlige forhold. Lau Lauritzen overtog studiets drift og fortsatte som producent af nogle af de film, der blev optaget på studiet. Henning Karmark fortsatte med sit A/S ASA Filmudlejning og producerede fortsat sine egne film i studiet.

Op gennem 50èrne producerede Karmark bl.a. Morten Korck-filmene som han havde købt rettighederne til. ASA-studiet stod for den praktiske produktion,mens Karmark igangsatte og financierede filmene.

I 1964 solgte Lau Lauritzen ASA-studiet til Svend Grønlykke, som i samarbejde med Bent Christensen fortsatte produktionen under navnet ASA Film Studio. De havde planer om film i helt andre genrer.

Henning Karmark fortsatte med at producere film i studiet, hvor også Lau Lauritzen lavede sine egne film. I 1972 blev ASA-studiet solgt til staten og blev videreført som: Det Danske Filmstudie -således at der var kapacietet til at optage de institutionsstøttede film.

ASA navnet tilhøret fortsat Svend Grønlykke som omkring 1990 solgte navnet til Henrik Møller Sørensen, der oprettede produktioselskabet ASA Film Production, der bl.a. har lavet: Den store Badedag.

Henning Karmark solgte A/S ASA Filmudlejning 1 1972 sammen med alle hans andele i de ca. 100 film han havde været producent eller medproducent på.

Med venlig hilsen Niels Jørgen Clement


Uden at kende meget til emnet synes jeg bare at du skal skrive det sammen med den eksisterende tekst i selve artiklen. Det er jo en lang udvidelse og uddybning. Husk at indsætte links ud for personer og årstal m.m. Se eventuelt Hjælp til redigering og Stilmanualen.

Venlig hilsen

Jakob Nørregård - Jakosa 6. feb 2005 kl. 15:56 (CET)

Nyt Filmleksikon[redigér wikikode]

2. september udkommer et nyt Filmleksikon, som præsenteres på DFI samme dag. I dette er der "come bach" til filmproducenten Henning Karmark, som i mange år har været "overset / udelukket" af flere filmskribenter og registranter. Som det fremgår af ASA artiklen har Karmark spillet en stor rolle på ASA lige fra starten i 1936. (skrev 87.48.45.128 (diskussion • bidrag) 23. aug 2010, 21:20. Husk at signere dine indlæg.)

Kilder?[redigér wikikode]

Nuværende version mangler generelt kilder. Der synes at være flere forkerte informationer. Her spottede jeg: "Selskabet havde lokaler i Lyngby indtil 1972, hvor studierne blev overtaget af Staten og Det Danske Filmstudie. De nuværende lokaler har til huse i Hellerup." Det er da vist forkert. ASA har stadig lokaler på Blomstervænget [1]Fnielsen (diskussion) 21. maj 2012, 00:07 (CEST)

"Den store badedag" Oscarnomineret?[redigér wikikode]

Jeg kan ikke mindes at "Den store badedag" var Oscarnomineret. https://www.oscars.org/ har heller ikke nogen nominerede danske film i årene 1991 til 1995. Medmindre andre har en kilde til oplysningen bør den fjernes.