Diskussion:Alterkalk

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kirker Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kirker, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kirkerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

I Folkekirken er den almindeligst måde i dag, at alterkalken er udstyret med en hældetud (evt ved en indsats i de gamle kalke). Præsten hælder så op i små bægre (kaldet særkalke) til hver altergæst.

Det er vist endda påbudt, at det skal ske på den måde i Folkekirken. Ihvertfald hvis jeg forstår http://www.kristeligtpressebureau.dk/Vis.asp?Mode=vis&Indhold=Artikel&ID=375 rigtigt (særkalke blev indført i 1923) og http://www.kapernaumskirken.dk/historie/bygningshistorie.htm (det blev tilladt at bruge særkalke i 1909). Jeg er dog lidt usikker, for http://hvalsoe-kirkegaard.dk/HansPeterNielsen.htm synes at fortælle om en kirke, hvor de først blev indført i 1933. --Heelgrasper 6. okt 2006 kl. 19:31 (CEST)

Særkalke er vistnok brugt overalt. Men det med hældetud er ikke enerådende. I visse kirker har man, enten for at bevare kalkens bægerkarakter eller for ikke at gøre indgreb i en historisk kalk, indført en lille øseske, hvormed præsten øser vin op i særkalken.

Selv har jeg adskillige gange (jeg er præst) været med til, fx ved friluftsgudstjenester, at man i stedet for at bruge særkalke, har dyppet brødet i kalken, før man spiste det. --Gunnarbach 6. okt 2006 kl. 20:09 (CEST)