Diskussion:Bulle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Pavens buller var oprindelig åbne blade af papyrus eller fra 1000-tallet pergamentblade

Selv om det ikke siges direkte, får man det indtryk at buller indtil omkring år 1000 var på papyrus. Eftersom dette skrøbelige materiale i det mindste fra 300-tallet fortrængtes af pergament (i det mindste til vigtigere skrifter) er dette overraskende. Hvad er den rette sammenhæng? -- Sebastjan 27. juli 2005 kl. 08:10 (CEST)

Hej Sebastjan
Det kan tænkes, at paverne brugte det sjældne og usædvanlige materiale, papyrus, netop til disse vigtige breve, men importen af papyrus ophørte fuldstændigt, da Ægypten blev muslimsk ved general Amrs erobring i 641. Indtil metoden til fremstilling af papir blev kendt i Europa, blev alt skrevet på pergament.
Forvirringen opstår sikkert af, at der findes nogle bevarede, pavelige buller fra før det 11. århundrede. Af dem er ganske få (fra det 6. og 7. århundrede) skrevet på papyrus.
Mvh.--Sten Porse 27. jul 2005 kl. 09:07 (CEST)

Breve(r)[redigér wikikode]

Efter diskussion af det tekniske udtryk et breve synes der enighed om at det i plur. hedder brever. -- Sebastjan 27. juli 2005 kl. 09:20 (CEST)

Touché! Det vidste jeg egentlig godt, men det lå langt tilbage i hukommelsen. Tak for oplysningen, jeg retter tilbage - hvis du ikke har nået det.
/Sten