Diskussion:Buraq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Islam Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Islam, et forsøg på at koordinere oprettelsen af islam-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

nogle mener, at der er tale om det samme væsen, der i Det gamle Testamente omtales som en kerub

Hvis de pågældende mener dette fordi kerub læst bagfra giver burak, må denne idé kaldes mere udspekuleret end videnskabelig. Hvad mener vore semitister? -- Sebastjan 19. feb. 2006 kl. 12:45 (CET)

En buraq afbilledes i den mundtlige overlevering af islam som en blanding af en grif, en oern og en hest. Begge vaesener er bevingede, og har dyrekrop og menneskehovede. Sammenhaengen mellem ordene, naar det ene laeses bagfra havde jeg ikke set foer du nævnte det. Sammmenhængen ses tydeligt i billeder af buraq'er og af keruber, men det er måske nærmere tegn på, at kunstnerne er blevet inspireret af hinanden end at religionerne er? --Jakob mark 19. feb 2006 kl. 13:18 (CET)
Nå, jeg har lavet en søgning på nettet, og den eneste side, hvoraf sammenhængen mellem kerub og buraq er fremhævet er den engelske og den portugisiske wikipedia og de forskellige mirror-sites, så i og med, at jeg ikke selv ved det, og bare tog den engelske wikipedia for gode varer, saa sletter jeg den del af artiklen. --Jakob mark 19. feb 2006 kl. 13:47 (CET)

Leon Uris og andet[redigér wikikode]

Jeg undlod Leon Uris' beskrivelse, da jeg skrev/oversatte artiklen, i og med, at Leon Uris ikke selv er muslim, og hans beskrivelse i en roman derfor ikke nødvendigvis er tæt knyttet til den muslimske overlevering af fortællingen om Buraq. Den står selvfølgelig under Buraq i kunsten, men det kræver næsten, at der også skrives en artikel om Leon Uris, hvis denne beskrivelse skal sættes i det rette perspektiv.

Derudover er der to temaer, der kunne være interessante at berøre i denne artikel. For det første, om muslimer mener, at Buraq eksisterer eller der er tale om et billede - rejste Muhammed konkret fra Mekka via Jerusalem til himlen for at tale med Gud, eller er Baraq et symbol på drømme? Det er omdiskuteret blandt troende muslimer. For det andet er billederne af Buraq interessante, idet de i høj grad afspejler en meget aktuel debat om Muhammeds ansigt - udviklingen i de persiske miniaturer viser, at man er gået fra at vise hans ansigt via at vise ham tildækket til at illustrere ham med et symbol - en blomst eller en hvid sky [1]. --Jakob mark 19. feb 2006 kl. 18:04 (CET)