Diskussion:Den flyvende hollænder (opera)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


CD-indspilninger[redigér wikikode]

Må jeg benytte lejligheden til en bemærkning, som imidlertid ikke tilsigter nogen ændring eller tilføjelse i artiklen, men som måske dog kan have nogen interesse:

Formuleringer som de anførte kan let give det indtryk at dirigenten ved operaopførelser udelukkende dirigerer orkesteret, og at vokalsolisterne (og det eventuelle kor) oppe på scenen er overladt til at følge med som de bedst kan. Dette er efter min opfattelse en ren misforståelse. -- Sebastjan 08. maj 2006 kl. 08:55 (CEST)

Du har så afgjort ret, hvilket man kan forvisse sig om ved blot at overvære forestilling i et operahus. Jeg har ændret formatet så det bliver tydligere: jeg skriver, at indspilningen dirigeres af de forskellige dirigenter.
Hvis vi begynder at tilføje indspilninger til de andre artikler om operaer (hvilket jeg synes er en oplagt mulighed!), kunne det være godt, hvis vi lagde os fast på et format. Jeg har i artiklen anvendt følgende: en listeopstilling med årstal først, en bindestreg og derefter "Studieindspilning" eller "Liveindspilning" dirigeret af X. Derefter alle (eller de væsentligste) solister ved efternavn med rollen i parentes. Så kor og orkester. Og endelig plademærket.
Hvad synes I om denne fremgangsmåde? Der kan evt. tilføjes yderligere oplysninger. Håber at høre jeres kommentarer. David Michelsen 8. maj 2006 kl. 13:56 (CEST)
Jeg synes din fremgangsmåde er fin. Dog synes jeg, at det virker en smule indforstået blot at nævne efternavnene på solisterne, især hvis der ikke linkes til dem. Så kunne man overveje at tilføje fornavne (eneste ulempe er vel tekstens længde?) plus wikilinks? Videooptagelser ville også være interessante at få med. --Malou 8. maj 2006 kl. 20:14 (CEST)
Fint. Wiki-linksene er temmelig røde, må man sige. Der er basis for nogle sangerbiografier der. Også god idé med videoer. Jeg har lagt sat en på listen. David Michelsen 8. maj 2006 kl. 21:50 (CEST)
Hej igen. Ja, det ser godt nok farligt ud med de røde sangerlinks - især på Parsifal. Det er vist ikke realistisk, at vi får oprettet alle de sangere inden for nærmeste fremtid. Skulle vi genoverveje om alle solister skal have et link? Måske kunne vi nøjes med dirigenter og enkelte sangere (dem der har en artikel)? Eller kun dirigenter? --Malou 10. maj 2006 kl. 10:07 (CEST)
Hej. Enig. På den ene side ser det vildt ud, på den anden side giver røde links en ide om hvad der mangler i encyklopædien. Dog er der nogle af sangerne, der "trænger" mere til en Wiki-artikel end andre. Jeg synes fx, at det er godt, at man kan se, at vi ikke har en artikel på Wolfgang Windgassen, mens det måske ikke er så vigtigt, at vi ikke har en på Yvonne Minton. Så måske kunne kompromiset være dirigenterne og de "store" navne efter individuel vurdering? David Michelsen 10. maj 2006 kl. 16:30 (CEST)
Det er en god løsning at linke til dirigenter + "store" sangere efter skøn. --Malou 10. maj 2006 kl. 20:16 (CEST)