Diskussion:Den gyldne regel

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Det bør nok angives, hvor de forskellige formuleringer stammer fra. De er forøvrigt ikke helt enslydedende, da nogle foreskriver handlinger, man bør gøre, og andre handlinger, man bør undlade. --Heelgrasper 5. jun 2006 kl. 15:13 (CEST)

Udtrykket: "Du skal elske din næste som dig selv", er ikke et udtryk for den Gyldne Regel eller det reciprokke princip. For det første er dette bud begrænset til "din næste" dvs. frie mænd indenfor samme klan eller landsby. Det fremgår tydeligt af sammenhængen i 3 Mosebog 19,16-18: "dine landsmænd", "din næste", "din broder", "din landsmand", "dine landsmænd", "din næste". Budet er ikke universelt, det omfatter hverken kvinder, børn, slaver, vantro eller fremmede.

For det andet er "Gør mod andre, hvad du ønsker, andre gør mod dig" en konkret praktisk anvisning på det reciprokke princip: Hvis du ikke kan lide at blive slået ihjel, så lad være med at slå andre ihjel. Hvis du kan lide at få øl, så giv selv en omgang.

Derimod er "Du skal elske din næste som dig selv" meget ukonkret. Det siger ikke, hvad vi skal gøre.

Jesus er selv et godt eksempel: Jesus påstår, han elsker os alle, men han smider alligevel 99,99% af verdens befolkning i Helvede. Kunne Jesus selv tænke sig at være i Helvede? Nej, han var kun i Dødsriget i 3 dage, men alligevel gør han noget mod andre, som han ikke ønsker gjort mod sig selv.