Diskussion:Drejespoleinstrument

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Omhandler den tyske artikel de:Drehspulmesswerk det samme? Der et redirect på den tyske side fra "Drehspulinstrument" til den pågældende artikel, så jeg er tilbøjelig til at mene det.--Heelgrasper 25. jun 2005 kl. 00:02 (CEST)

Det ligner en "fuldtræffer"! Jeg etablerer lige interwiki begge veje. — Peo 25. jun 2005 kl. 00:05 (CEST)

galvanometeret blev opfundet af den italienske læge og fysiker Luigi Galvani i det 18. århundrede

Nu må jeg be' om mine himmelblå bukser: Hvis galvanometeret er baseret på elektromagnetisme, og denne naturkraft blev opdaget af Ørsted i 1820, hvordan kan Galvani have udnyttet den før 1800?

Mon ikke den rette sammenhæng er den, at galvanometeret har navn efter Galvani, ikke fordi han konstruerede det, men fordi man i sin tid opererede med udtrykket galvanisk strøm, dvs. jævnstrøm produceret af et galvanisk batteri?

(Atter ser jeg her et eksempel på resultatet af at folk skriver artikler uden at besidde fornøden indsigt i emnet.)

Sebastjan 25. juni 2005 kl. 08:25 (CEST)


OK, jeg må nok indrømme at det er mig der har ladet mig forlede af navnesammenhængen og troede jeg vidste helt bestemt. Det tidsmæssige argument imod det ser mig så solidt ud at jeg fluks vil redigere den passus ud af teksten...! — Peo 26. jun 2005 kl. 11:20 (CEST)

Virkemåden[rediger kildetekst]

Nu da jeg er blevet opmærksom på artiklen og har studeret den nærmere, må jeg have lov at komme med nogle saglige bemærkninger.

Det fremgår kun indirekte at udslaget er (omtrent) proportionalt med (jævn)strømmen, og jeg ser ingen forklaring på dette vigtige forhold. At spolen omslutter en "kerne" er uomtalt.

Er det ikke sådan at spolen bevæger sig i det smalle mellemrum mellem kernen og den permanente magnet? Og er delene ikke udformet således at der i dette mellemrum er et (omtrent) homogent magnetfelt? Og kommer ikke spolen (og dermed viseren) i ro når drejningsmomentet hidrørende fra strømmen i magnetfeltet er lig (men modsat rettet) drejningsmomentet fra spriralfjedrene? Er dette ikke årsagen til at udslaget er proportionalt med strømmen?

Sebastjan 27. juni 2005 kl. 08:20 (CEST)