Diskussion:Enkel maskine

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Jeg synes, at finger og negl (og fod) ikke hører hjemme blandt eksemplerne. En maskine er defineret som en mekanisk indretning, og det støder mit øje at medtage noget fra biologien under begrebet maskine. --Sir48 (Thyge) 16. okt 2005 kl. 13:27 (CEST)

Jeg undrer mig over at der ingen danske kilder er - udtrykket "enkle maskiner" forekommer at være en ufordøjet oversættelse fra engelsk. Der må da være skrevet noget på dansk om emnet. --Palnatoke 16. okt 2005 kl. 14:39 (CEST)

En fornyet indsats, måske[rediger kildetekst]

Som Palnatoke ovenfor skriver er der pt. ikke danske kilder. Google søgning "enkel maskine", "simpel machine", "einfache machine" bekræfter også Palnatokes synspunkt at det er en ufordøjet oversættelse: Engelsksprogede resultater repræsenterer ikke kun den umiddelbare betydning af ordsammenstillingen 'enkel maskine', men også en tematik der kun vanskeligt kan betegnes som både teknologisk, litteratur- og teknologi-historisk. Tysksprogede resultater repræsenterer stort set kun et teknologisk perspektiv, mens kun de dansksprogede resultater domineres af den umiddelbare betydning af ordsammenstillingen 'enkel maskine'. Tysk og engelsk wiki genspejler google-resultaterne. Det er en redaktionel udfordring, som jeg forhåbentlig får fod på, indenfor en ikke nærmere bestemt tid. Jeg synes artiklen fortjener en opdatering, ikke mindst for at komme omkring artiklens opstilling af lister, men egentlig også for at kunne omtale, så encyklopædisk som muligt, den flertydige problematik. Til gengæld mener jeg ikke det er en flertydig tematik, jævnfør Wikipedia's retningslinjer.

Specielt med henblik på den engelsksprogede synsvinkel ville det være fantastisk at få en reference på tematikkens oprindelse, vel at mærke uden at trække teknologiens historie med i købet - med andre ord, at finde en klar afgrænsning på den mest venligt beskrevet meget søgende engelsksprogede tematisering. Jeg tror temaet, som et litteraturhistorisk motiv, ikke er et oldtidsfænomen som så, idet den tidlige litterære fascination af maskiner vistnok netop drejede sig om maskiner - altså ikke decideret enkle maskiner. Men det er først senere at netop oldtidens litterære beskæftigelse med mekanik så har medført tematiseringen 'enkle maskiner'. Hvornår dette 'senere' så er ved jeg ikke. Sechinsic (diskussion) 7. apr 2018, 11:58 (CEST)