Diskussion:Esoterisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Håndværkere og fagforeninger[rediger kildetekst]

Jeg kan godt forstå eksemplet med håndværkerlaguene og det forekommer plausibelt. Det ville dog være rart med en kilde, der anvendte netop dette eksempel. Men derefter synes jeg at tilføjelsen fra 80.198.101.100 dels bliver en anelse spekulativ og dels en anelse irrelevant for denne artikel.

En mere uddybende beskrivelse af fagforeningernes kobling til begrebet her, er nok mere relevant at medtage i dén artikel. At visse nationalstater skulle kunne beskrives som fagforeninger mener jeg er en simplificering i sådan en grad at det bliver vildledende. De socialistiske stater ønskede helt sikkert at beskytte arbejderne, men ligefrem at sætte lighedstegn mellem en nationalstat og en fagforening, mener jeg er misvisende. Med tilstrækkelig kildeangivelse, kunne man beskrive koblingen i artiklen om f.eks. socialisme. --|EPO| COM: 28. jan 2013, 15:48 (CET)

Hurtigt svar med et citat fra artiklen om frimurer
Ordet "frimurer" er en oversættelse af det engelske "freemason", hvilket betyder "fri murer". Det kommer af udtrykket "freestone-mason", der blev brugt i middelalderen om stenhuggere, bygmestre og arkitekter.
Hemmeligholdelsen skyldes at, også, de murer helst var og er fri for kapitalister.
Det er kun nogle af siderne, aspekterne, ved socialistiske samfund, at de også er en slags fagforeninger.80.198.101.100 28. jan 2013, 16:38 (CET)
Jeg anfægter ikke at håndværkerlaugene blev oprettet med protektionistiske bagtanker. Derimod beder jeg om en kilde til udsagnet. Ligeledes anfægter jeg heller ikke socialiste staters ønsker om beskyttelse af arbejderne, men påpeger derimod at det er oversimplificering at sætte lighedstegn mellem dem. Endvidere mener jeg ikke at denne oplysning hører til artiklen om esoterisme. --|EPO| COM: 29. jan 2013, 16:44 (CET)


Mht. kilder kan de fleste spørge sig selv: På hvilke områder kan grupper af håndværkere have fælles interresser i at esoterisere ( kryptere ) noget ?

Mht. til det andet: De med evne til at læse indenad, vil bemærke at der står: er også fagforeninger, så det er ikke hævdet at de er helt det samme.

Mht. relevans: Symbolsprog med redskaber, i flag fra kommunistiske samfund, håndværkerlaug, frimueri, tyder ellers på at det er noget som bør nævnes også om esoterisme.192.66.115.23 30. jan 2013, 22:03 (CET)

Jeg anfægter fortsat ikke rigtigheden af dine udsagn. Derimod efterlyser jeg i høj grad kilder. Kan du ikke fremvise kilder, hører oplysningerne ikke til på Wikipedia. --|EPO| COM: 1. feb 2013, 11:35 (CET)