Diskussion:Fejlstrømsafbryder

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hvad står P'et i HPFI-relæ for? Det burde stå i artiklen. --Gunner Poulsen 6. aug 2005 kl. 01:19 (CEST)

P'et står for pulsfølsom. Det er vist en følsomhed overfor en pulserende jævnstrøm, men der skal nok lige bores noget mere før forklaringen kan skrives.--Jørgen 6. aug 2005 kl. 01:44 (CEST)

Nu er en HPFI-afbryder jo ikke den eneste fejlstrøms afbryder vi har, der er også FI, HFI og PFI

I denne edit rettes "hver sin vej" til "samme vej". Jeg ved ikke nok om opbygningen til at rette, men den nuværende tekst er i hvert fald forkert:

Relæet virker ved at de strømførende ledninger er viklet samme vej rundt om en elektrisk spole: Hvis strømmen i de to ledninger er lige stor, danner de to lige kraftige men modsat rettede magnetfelter som ophæver hinanden.

Hvis man taler om "samme vej" har man vel implicit defineret en strømretning. Teksten må derfor skulle være enten (den oprindelige tekst, min kursivering):

Relæet virker ved at de strømførende ledninger er viklet hver sin vej rundt om en elektrisk spole: Hvis strømmen i de to ledninger er lige stor, danner de to lige kraftige men modsat rettede magnetfelter som ophæver hinanden.

– eller

Relæet virker ved at de strømførende ledninger er viklet samme vej rundt om en elektrisk spole: Hvis strømmen i de to ledninger er lige stor og modsat rettet, danner de to lige kraftige men modsat rettede magnetfelter som ophæver hinanden.

Hvad der er korrekt ved jeg ikke, og det er vel også en smagssag om man overhovedet kan definere en retning en ledning er viklet. --Martin Manscher 20. nov 2006 kl. 07:56 (CET)

I et elektrisk kredsløb hvor der ikke er en fejlstrøm er det karakteristisk, at den vektorielle sum af strømmene i forsyningsledninger, her 3 faser og nul er lig nul. Det betyder i praksis, at der i en fejlfri installation ikke induceres noget magnetfelt.

Opfattende revidering af artiklen[rediger kildetekst]

Bo Krantz Simonsen 12. dec 2007, 02:38 (CET).

Jeg har haft de sidste dage gjort en indsats for at få artiklen gjort "komplet", korrekt og up-to-date. Bl.a. burde HPFI-relæ også beskrives for det er lovkrav i Danmark nu.

Jeg har set på den tidligere beskrivelse af opbygningen/funktionen af relæet. Bl.a. stod der at de strømførende ledninger går igennem følespolen. Det er ikke helt korrekt.

Desuden har jeg puttet en masse anden relevant information på. Som målgruppe for artiklen tænker jeg på alle danskere, men også gør-det-selv-folk (som jo altså ikke må installere HFI-relæer) som nok gerne vil have mere detaljeret information.

Endelig har jeg gjort meget for at få defineret forkortelserne korrekt (HFI/HPFI). Forkortelsen som tidligere var angivet (Højfølsom Fejlstrøms-Indikator) er der ikke enighed om, og det er i hvert fald ikke den forkortelse som Sikkerhedsstyrelsen har vedtaget at anvende nu.

Jeg har faktisk været i skriftlig kontakt med Sikkerhedsstyrelsen, som er gennemlæst artiklen og kommet med nogle rettelser. Tak til ingeniør Poul Mikkelsen i Sikkerhedsstyrelsen.

Lille revidering af artiklen[rediger kildetekst]

Bo Krantz Simonsen 21. jun 2008, 22:17 (CEST)

Indpasning af andre brugeres tilføjelser (fx rettet "ac" til "vekselstrøm" m.m.).

Har også ændret den upræcise overskrift "Uønsket udkobling af HFI-/HPFI-afbryder" til "Lynnedslag etc.", for det er årsagen i formentlig næsten alle tilfælde. Det er formentlig også det som læserne vil søge information om.

Rettelser.[rediger kildetekst]

Artiklen burde blive rettet igennem. Der er ikke noget der hedder et HPFI - Relæ. En fejlstrømsafbryder har intet med et relæ at gøre. Det kan ske det bliver kaldt det ude ved Hr. og Fru Jensen, det bliver det dog ikke rigtigt af. Bare en lille ting :) (Skrev Kaizersmoeller (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Sikkerhedesstyrelsen bruger følgende formulering:
HFI- og HPFI-afbryderen - også kaldet fejlstrømsafbryder - er nødbremsen i de elektriske installationer. Vi har samlet en række spørgsmål og svar om HFI- og HPFI.
https://www.sik.dk/Virksomhed/El-for-fagfolk/Spoergsmaal-og-svar-om-elarbejde/HFI-og-HPFI-afbrydere
Ordet 'relæ' findes ikke på den pågældende side.
-- Mvh PHansen (diskussion) 17. nov 2015, 18:27 (CET)