Diskussion:Finskytte

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Icone2 no.svg Artiklen Finskytte har tidligere været foreslået som kandidat til at blive vist på Wikipedias forside som ugens artikel, men fik ikke nok stemmer til at blive valgt.

Stock post message.svg Huskeliste for Finskytte: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste


Denne Wikipedia-artikel er omtalt i følgende kilde(r):
  • Torben Sangild, Lars R. Møller (Uge 5, 2015). "Wiki-værkstedet". Radio24syv. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)

Er der i militær sammenhæng forskel på en snigskytte og en skarpskytte? --Palnatoke 7. dec 2007, 14:29 (CET)

Ja. Selv om begreberne snigskytte, finskytte og skarpskytte anvendes bredt og mange gange om det samme, er der nogle (tekniske/politiske) forskelle på dem.
En finskytte er en soldat, som har et såkaldt finskydningsgevær. Et gevær med kraftige optiske sigtemidler (kikkert, natkikkert og/eller infrarød kikkert) og som har en hjælper der laver måludpegning. Finskytten bruges i krig normalt mod officerer, radiofolk og lignende og beskyder på lang afstand. Hæren har et finskytte-korps af særligt uddannede finskytter/hjælper-hold, ud over de finskytter der findes i specialstyrkerne. Uddannelsen tager så vidt jeg husker 4 måneder ud over den normale grundlæggende militære uddannelse. Politiets aktionsstyrke har vist også finskytter. En skarpskytte er en almindelig soldt, der bruger et normalt gevær (nogle gange med et ekstra kraftigt sigtemiddel). De får kun begrænset med ekstra uddannelse og virker både som almindelige soldater og som skarpskytter i f.eks. bykamp og bevogtningsopgaver. En snigskytte er en anvendelse fra den humanitære folkeret der dækker folk med de kompetancer som ovenstående, men med den forskel at de typisk båder skyder mod civile og militære mål og sjældent er egentlige kombatanter. De er især kendt fra bykampene i ex-Jugoslavien. Den danske stat uddanner ikke og råder ikke over snigskytter. Hebster 7. dec 2007, 15:00 (CET)
Snigskytter er almindelige kriminelle, som skyder på civile mål i strid med samtlige internationale militær-konventioner. De straffes for drab, hvis de fanges og dømmes. John.St 20. sep 2009, 05:55 (CEST)

(nedenstående flyttet aht. kronologi --Arne (Amjaabc) 4. mar 2008, 12:37 (CET)
"....eller 12,7mm (men der findes faktisk geværer der anvender 50cal ammunition)...", Det er det samme, jeg har lige oprettet mig som bruger, så jeg vil lige starte med at påpege det, istedet for at rette løs. (Skrev Thygefar (diskussion • bidrag) 4. mar 2008, 12:19. Husk at signere dine indlæg.)

Hvis du finder fejl, kan du lige så godt selv rette dem. Det er hele princippet, og du er på den måde sikker på, at det bliver korrekt!--Arne (Amjaabc) 4. mar 2008, 12:37 (CET)

Finskytte, ikke snigskytte[rediger kildetekst]

Som gammel finskytte vil jeg stærkt frabede mig at blive kaldt snigskytte. Snigskytter var f.eks. de mordere, vi jagtede i Sarajevo, fordi de myrdede løs på civile. 80.71.142.170 24. jun 2017, 00:29 (CEST)