Diskussion:Flitsbue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Omdir. Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Omdirigering på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Omdir. Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Omdirigering på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Davz...

Jeg sidder lige og sludrer med en kollega om ordet flitsbue, og betydningen af dette ord. Vi er nogenlunde med på hvad en bue er, men hvad er en flits??? Har denne del af ordet en betydning for sig selv, og hvis ja, hvilken???

/Mikael

Hej Mikael. Hvis du en anden gang har sprøgsmål til en artikel, bør det skrives her på disskussionssiden ;¬). Hvis du helt mangler en artikel, kan den efterlyses på Efterspurgte artikler. For også lige at svare på dit spørgsmål, så er flits plattysk for pil. JøhP

du har ret... Dansk Sprognævn gav følgende forklaring: Flitsbue kommer fra neder-tysk, flitzboge. Ordet stammer fra ca. 1500 til 1700-tallet og "flitz" betyder pil(e), altså en pilebue. Egentlig stammer ordet "flitz" fra gammelt fransk (fik ikke fat i det franske ord) og betyder "at flyve". Så sådan hænger det altså sammen ... Men mange tak for hjælpen. /Mikael


Nu er dansk ikke nogen særligt troværdig kilde. Da det siger "flitss" når man skyder med en Flitsbue.

Har I aldrig oplevet at pilene for omkring jer, så at I måtte dægge jer bag skjoldet?

Hvad er en flitsbue?[rediger kildetekst]

Artiklen beskriver ordbogsbetydningen af "flitsbue", og sætter det i modsætning til armbrøst og langbue; men der står ikke hvad en flitsbue er. Interwiki går da også til pendanter til Bue (våben). Den tyske artikel lader til at mene at Flitzbogen er en generel betegnelse for buer, især legetøjsbuer. --Leo Laursen 26. jan 2007 kl. 09:01 (CET)

Jeg er enig med Leo. En flitsbue er ikke en egentlig buetype. Mere en stil for fællesbetegnelse for alle buer, som er særlig henvendt til børn (her støtter den tyske artikel mig). Her står: Nur als Kinderspielzeug werden Pfeil und Bogen auch als Flitzbogen oder Flitzebogen bezeichnet. Altså noget i stil med kun i børnelegetøj bliver bue og pil kaldt som flitsbue. Så for mig at se er ordet flitsbue i stil med pruhest, muhko og futtog. Teksten om at en flitsbue skulle være mere præcis end en langbue kan jeg heller ikke helt få til at give mening. Der står intet om hvordan man slipper strengen. Skal artiklen skrives sammen med Bue (våben)? -- Toxophilus