Diskussion:Friedrich Nietzsche

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Nietzsche og nihilismen[rediger kildetekst]

Når der i artiklen står "Nietzsche var ikke, som mange ellers tror, etisk og metafysisk nihilist; omvendt advarede Nietzsche imod en forestående nihilisme som skulle indtræffe pga. de kristne værdiers fallit", så er det helt fejlagtigt! Nihilisme betyder hos Nietzsche ikke en værdinihilisme, og for den sags skyld heller ikke en politisk nihilisme (jf. Turgenjev og Dostojevskij), men dette at noget stræber ud over det partikulære, at noget blive begrebsligt funderet, derfor hedder det også hos Nietzsche bleib der Erde treu (vær tro mod jorden). Når det er sagt havde Nietzsche en umådelig respekt for både kristendommen (slavemoralen) og Sokrates, fordi de begge var lykkes i omvendingen af værdierne - dét punkt træder heller ikke tydeligt nok igennem i opslaget. Stokbro 26. oktober 2006 17:36 (CET)

Nietzsche og viljebegrebet[rediger kildetekst]

I afsnittet om Den evige genkomst er inkluderet en problematisk parantes: "(En forestilling, der formodentlig også må medføre, at den frie vilje ikke eksisterer)" Nietzsche havde et syn på viljesbegrebet, der var radikalt anderledes, hvorfor selve problemet omkring viljens frihed/ufrihed opløses i hans tankemåde og filosofi. For Nietzsche kan viljen ikke kategoriseres på denne traditionelle facon, men måles i stedet i kraft, i udtryk og livsevne: inden for Nietzsches filosofi er det derfor meningsløst at tale om en fri/ufri vilje, fordi den forestillingssfære, han henviser til med begrebet, er bundet til "viljen til magt" og ikke til en ansvars/handlingsfilosofi. Flere passager kan anføres herfor, jeg nøjes her med at citere fra JGB 21:

Der "unfreie Wille" ist Mythologie: im wirklichen Leben handelt es sich nur um starken und schwachen Willen.

Forhåbentlig vil andre bidrage, evt. med et mere omfattende afsnit om viljesbegrebet hos Nietzsche, evt. som en udvidelse af afsnittet om vilje til magt. (skrev 130.226.173.82 (disk. • bidrag) . Husk at signére dine indlæg.)

Det er en god pointe, og jeg har fjernet parantesen. Det var min egen kommentar der røg med ind dér, hvilket iøvrigt tit er en dårlig idé. --Anjoe (Anders) 10. jun 2008, 02:48 (CEST)

Værdierne[rediger kildetekst]

Er der nogne der kan skrive lidt om Nietzsches syn på værdier? VH Per

Skrivekugle[rediger kildetekst]

Afsnittet om Nietzsches skrivemaskine er en vits, ikke? Det er ringe dokumenteret, uencyklopædisk formuleret og uforholdsmæssigt langt. I øvrigt hører det ikke hjemme under den filosofiske gennemgang. --80.164.89.110 24. jan 2010, 16:42 (CET)