Diskussion:Funktionelle lidelser

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Jeg fjernede afsnittet om mavesår, da den gængse forståelse af mavesår aldrig har svaret til definitionen af en funktionel lidelse.

Bruger:Medic har tilbagestillet min ændring, med følgende kommentar: "Korrekt - mavesår er ikke en funktionel lidelse, men dét er beskrevet, og eksemplet er relevant for artiklen".

I det omstridte afsnit står der "Mavesår er et eksempel på en sygdom, som tidligere blev opfattet som psykosomatisk og/eller funktionel ...". Min pointe er at mavesår ALDRIG har været forstået på en måde, der svarer til artiklens definition af en funktionel lidelse. Dermed er første sætning forkert - "og/eller funktionel" bør som minimum fjernes.

Tilbage har vi så et eksempel på en organisk sygdom, hvor man tidligere havde en overvejende psykosomatisk forklaringsmodel, og i dag har en overvejende mikrobiel forklaringsmodel.

Jeg kan godt en vis parallel til diverse patientforeningers opfattelse af "deres" funktionelle lidelse, men jeg mener ikke at "eksempler på at lægevidenskaben er blevet klogere i andre tilfælde" hører hjemme i denne artikel.

Jeg har fjernet "og/eller funktionel", samt delen om Lydoukis genvordigheder (som hører hjemme i artiklen om mavesår). Resten af afsnittet lader jeg stå indtil videre, men hvis ikke jeg får en god begrundelse for dets inklusion, vil jeg fjerne det ved lejlighed. NisJørgensen (diskussion) 17. apr 2015, 21:40 (CEST)