Diskussion:Futurum perfektum

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

@Fnielsen: Er du den rette til at se nærmere på artiklen? Se evt. mine Wikitekst-kommentarer i denne redigering. --Madglad (diskussion) 4. maj 2019, 13:09 (CEST)[svar]

Jeg har nu opdateret [1]. Jeg slettede "bøjningsform" da det ikke nødvendigvis er en bøjningsform da tempusændring også kan ske ved hjælpeverber. I august flyttede jeg det danske eksempel ind. — Fnielsen (diskussion) 21. okt 2019, 10:39 (CEST)
Allerede da artiklen blev grundlagt i 2009, blev det anført, at futurum perfektum (eller især på latin: futurum exactum) er en bøjningsform af verberne, som ikke findes på dansk, men den findes som særlig form på andre sprog. På dansk vil der være tale om tilnærmelser for at gengive noget på andre sprog, og på dansk konstrueres disse særlige former ved hjælp af hjælpeverber.
På nogle sprog er futurum perfektum er særlig bøjningsform. På andre sprog (fx dansk) er det ikke en særlig bøjningsform.
Når ingeniør Nielsen skriver, at "tempusændring også kan ske ved hjælpeverber", tager han ikke hensyn til, at der er tale om mange forskellige sprog, hvor det forholder sig forskelligt. På nogle sprog kan tempusændring ikke ske ved hjælpeverber. På andre kan det kun ske ved omskrivning, herunder med hjælpeverber.
Vi må nok skelne mellem:
   • A) Fortidighed forud for en fremtid – futurum perfektum som overordnet teoretisk begreb. 
     
   • B) Begrebet futurum perfektums implementering i forskellige sprog: 
   1.  bøjningsform 
   2.  omskrivning med hjælpeverber
   3.  andre muligheder???
Nogle sprog kan have både B1 og B2 som mulighed; men nogle har kun den ene af dem.
Hans Christophersen (diskussion) 21. okt 2019, 14:19 (CEST)
Jeg er ikke helt klar over om Hans Christophersen argumenterer for at vi er enige og uenige. Som jeg ser det er Futurum perfektum udelukkende en tempus(form). Og denne tempus kan så udtrykkes ved bøjningsform eller ved hjælpeverber (eller måske andre muligheder som jeg ikke kender til). Så her er Hans Christophersen og jeg vel enige. Jeg tillod mig at slette teksten hvor førfremtid blev beskrevet som en bøjningsform, da den ikke nødvendigvis er det. Som jeg forstår er latin et tilfælde hvor Futurum perfektum udmønter sig ved bøjning. Der bør indføjes en nærmere forklaring på de sprog hvor Futurum perfektum giver sig udtryk i en bøjning. Jeg kender desværre ikke nok til latin til at forklare dette. — Fnielsen (diskussion) 22. okt 2019, 00:06 (CEST)