Diskussion:Hovedby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg faldt over nogle ting i artiklen, der undrede mig:

I den tyske del af Schweiz er en hovedby (tysk: Hauptort) samtidig fyrstens hjemsted.
Æh mig bekendt er Schweiz da en republik (konføderation). Jeg mindes ikke at have hørt om nogle schweiziske fyrster.
I kantoner, hvor hovedadministrationen ligger i en stor by, kaldes hovedbyen samtidig hovedstad, som det f.eks. er tilfældet med Zürich. Dette gælder også for Liechtensteins hovedby Vaduz med noget over 5.000 indbyggere. I Schweiz defineres alle bebyggelser med mere end 10.000 indbyggere som en by.
Liectenstein er trods visse samarbejdsaftaler med Schweiz en selvstændig stat. Efter almindelig dansk definition er Vaduz derfor hovedstad uanset indbyggertal.
I Sverige har hver af de 290 kommuner en hovedby (svensk: Centralort), som ofte har samme navn som kommunen.
Ret beset er det vel kommunerne, der er opkaldt efter hovedbyerne, eftersom byerne vel i reglen kom først. --Dannebrog Spy 13. jan 2008, 14:42 (CET)
  1. Der er masser af tidligere fyrstehuse fra Schweiz. Foruden de bekendte Habsburgere kan nogle af dem findes i de:Kategorie:Schweizer_Adelsgeschlecht.
  2. Der står heller ikke, at Liechtenstein ikke er selvstændig.
  3. At de har samme navn siger intet om, hvad der kom først. Det er sikkert byen, men kommunen kunne jo sagtens have fået et andet navn. --Sir48 (Thyge) 13. jan 2008, 16:16 (CET)
  1. Nå ja, jeg glemte, at størstedelen af det tysktalende område var splittet i en masse småstater med hver deres fyrsteslægter.
  2. Næh men den er omtalt midt inde i afsnittet om Schweiz, hvor den sådan set ikke har noget at gøre, da det jo netop er et andet land. Og ja jeg ved godt, du bare har oversat fra tysk, men jeg har indtryk af, at tyskerne ikke er helt enige om forskellen på Hauptort og Hauptstadt, i det spørgsmålene om indbyggertalsgrænsen og stadsret (som Vaduz ikke har) spiller ind.
  3. Tja, svensk Wikipedia, der ellers burde den slags, giver desværre informationer om det. --Dannebrog Spy 16. jan 2008, 23:54 (CET)

Start en diskussion om Hovedby

Start en diskussion