Diskussion:Hovedstadsområdet

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hmm. Det kræver da vist en begrundelse, når man stiller denne definision på "Hovedstadsområdet" op. Ikke alle kommuner i Københavns Amt er med. vh. Svend Grønlund

Som det fremgår af artiklen er kilden til oplysningerne Danmarks Statistik. Der er formentlig andre officielle udlægninger, som der ikke er noget galt i også at beskrive. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 10. jan 2005 kl. 16:24 (CET)

Jeg må nok sige at jeg er blevet noget forvirret her de sidste par timer. Jeg slog en:Storkøbenhavn ind på den engelske Wiki og blev omdirigeret til en:Metropolitan Copenhagen. Men denne side viser tal der næsten svare til definitionen på Hovedstadsområdet (jeg har ændret lidt på side, dog ikke tallene).

Ligeledes bliver man derfra wiki-linket til Storkøbenhavn på den danske wiki. Den definition der står på denne side er den samme som definition på Hovedstadsområdet, ifølge Danmarks statistik – men der findes også en side Hovedstadsområdet (denne side) på den dansk wiki, som også indeholder den selv samme definition. Der er jo noget helt galt her!

Er Hovedstadsområdet og Storkøbenhavn den samme ting? Hvis så, så skulle de vel ligges sammen?

Jeg er klar over at der den 25feb2005 er blevet skrevet en linje in på Storkøbenhavn der siger at Malmø og det sydvestligste Skåne er blevet en del af begrebet Storkøbenhavn – men det tror jeg næppe er rigtigt! Jeg ville meget gerne se source for det!

Jeg har søgt og søgt for at finde en definition på Storkøbenhavn (internet), men kan ingen finde. Jeg må sige at jeg er ret overbevist om at Hovedstadsområdet og Storkøbenhavn er en og samme ting. Hvis det ikke er så er der helt klart fejl på Storkøbenhavn side. Og hvad svare en:Metropolitan Copenhagen på English wiki så til?

Twthmoses 6. mar 2005 kl. 08:12 (CET)

Storkøbenhavn bruges også på byskilte ved indkørslen til byer omkring København, f.eks. Lyngby. --Broadbeer 30. maj 2006 kl. 13:32 (CEST)

Storkøbenhavn er København+forstæder, og hovedstadsområdet er lidt mere.. Det rækker iflg. DSB/S-tog klippekort helt ud til Roskilde. - Mark Jensen 30. maj 2006 kl. 13:58 (CEST)
Det område du refererer til kaldes normalt HT-området, da det er dette område HT (HUR) dækker. --Broadbeer 23. okt 2006 kl. 19:25 (CEST)

Hovedstadsområdet som statistisk byområde er det sammenhængende byområde uanset den administrative inddeling. Hovedstadsregionen som statistisk område er København, Frederiksberg, Københavns Amt, Frederiksborg Amt og Roskilde Amt, også kaldet HT- eller HUR-området. Region Hovedstaden vil i fremtiden være Hovedstadsregionen undtagen Roskilde Amt, men inklusiv Bornholm. Storkøbenhavn bruges statistisk ofte om København, Frederiksberg og Københavns Amt. Derudover findes Storkøbenhavn på trafikale byzoneskilte, men hvordan dette nærmere er afgrænset, ved jeg ikke. Jeg ved ikke engang om det som trafikal byzone er et veldefineret område, eller om det er inkonsistent.

Hovedstadsområdet som statistisk byområde har indbyggere i København, Frederiksberg, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Albertslund, Hvidovre, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Søllerød, Tårnby, Vallensbæk og Værløse kommuner, i alt 1.086.762 indbyggere (2004). Hovedstadsregionen har 1.822.569 indbyggere (2004). I 2006 er tallet 1.831.751. Storkøbenhavn i ovenstående statistiske betydning har 1.211.792 indbyggere (2004). I 2006 er der 1.211.542 indbyggere i Storkøbenhavn.--Thomas Thorsen 30. maj 2006 kl. 14:30 (CEST) rettet --Thomas Thorsen 30. maj 2006 kl. 14:35 (CEST)

Jeg synes Mark Jensen er på den rigtige vej. Og det findes virkeligt mange ord for København og østre Sjælland.
  • Københavns kommune - 74,4 km2 land & 530.000 indb.
  • Hovedstaden - er København, Fr.berg og Gentofte kommuner sammen, men bruges ikke mer - eller i hvert fald meget sjældent.

108 km2, 706.000 indb.

  • Hovedstadsområdet - den sammenbyggede by omkring København. 1,2 mio indbygger på (max) 622 km2
  • Storkøbenhavn - findes stadig i vejdirektoratet, men ellers var dette et lidt større område, der ikke bruger administrativt

(undtagen vejdirekoratet). Det blev administrativt erstadted af Hovedstadsområdet hved region- og kommunereformen. Omkring 1.5 mio indbygger ukendt areal.

  • Hovedstadsregionen,eller HT-området - fra Roskilde og Køge og hele Nordøstsjælland. 2866 km2 (inkl. vandarealer exkl. Stevns kommune) 1,9 mio indbygger. Det bedste begreb for Københavns Metropolområde
  • Region Hovedstaden - her indgår Bornholm, men ikke Køge bugt mm. Kun administrativ. Ingen god billed af "Storkøbenhavn"
  • Region Sjælland - detsamme, et par kommuner ingår i Hovedstadsområdet og Hovedstadsregionen
  • Øresundsområdet - ikke definiered (?) Men HT-området + vestre Skåne er et godt bud, synes jeg. c:a 6500 km2 og 2,8 mio indbygger (heraf 0.9 mio i vestre Skåne mellem Trelleborg og Ängelholm).
  • Øresunsregionen - (som jeg forsået det) Danmark øst om Storebælt (inkl Bornholm) , Skåne og Blekinge c:a 23.500 km2 og 3.6-3.7 mio indb. (heraf 1.25 mio i Skåne og 0.16 i Blekinge.

NB! Danmarks Statistik, der kun præsenterer geografiske data har i mange år redoviset arealer som exkl. saltvand, men inkl. fx søer, dammer, voldgraver, åer etc. Men fra 1/1 2011 "serveres" med korrekte landarealer (uden større færskvandområder) - de geografiske data får DS af Kort og Matrikelstyrelsen, KMS. Eksempel fra december 2010 til januar 2011 minskedes landarealet af Københavns kommune fra 88,25 km2 til 74,4 km2.



En af grundene til at arealerne for København og Frederiksberg kommuner er faldet så meget, er fordi at veje heller ikke er inkluderet. Som der står på DST's hjemmeside:

"Fra 1. januar 2011 baseres opgørelsen af sognearealerne på data fra Kort & Matrikelstyrelsens matrikelregister. Kun matrikulerede områder er medtaget ved opmålingen, hvilket medfører, at mange søer ikke er medtaget i arealopgørelsen. For kommuner med disse umatrikulerede søer vil arealet derfor være faldet sammenlignet med den hidtidige opgørelse. For København og Frederiksberg gælder yderligere, at vejene ikke er matrikuleret og derfor ikke indgår i det opmålte areal." Blekinge indgår heller ikke i Øresundsregionen, blot Skåne fra Sveriges side.

En anden definition som bruges for København er 'Københavns by' som DST definerer som værende København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner.

Begrebet 'Storkøbenhavn' er et løst begreb som ikke bruges i statistik, men ofte er det defineret som det sammenhængende byområde. Men er også brugt defineret som København + Frederiksberg kommuner + det gamle Københavns amt eller som København + Frederiksberg + Københavns omegn (som defineret af DST). I visse sammenhænge er det også brugt defineret som hovedstadsregionen.

Christian2381 29. maj 2011, 14:30 (CEST)[svar]

Kategorier[rediger kildetekst]

Jeg var ved at få kaffen galt i halsen, da jeg så de anvendte kategorier: Sjællandske byer, Byer på Amager, København. Det er jo, hvad området består af, altså underkategorier. Hvis man ser dem omvendt, f.eks. fra Byer på Amager, så er hovedstadsområdet jo ikke en by. Hvad den så skal tilhøre, ved jeg ikke pt. - men det andet du'r ikke. --hansjorn 3. aug 2005 kl. 06:56 (CEST)

Er der nogen, der vil give et bud på, hvad arealet af Hovedstadsområdet er? Det kunne være en ganske relevant oplysning at have stående på siden. Supermagle 24. mar 2011, 10:56 (CET)

Korrekt tekst ???[rediger kildetekst]

Ifølge teksten står I opgørelsen pr. 1. januar 2009 definerer Danmarks Statistik Hovedstadsområdet som følgende kommuner: etc. Men er det ikke sådan at det er Kort og Matrikelstyrelsen KMS som definierer bygrænser !? Er Hovedstadsområdet den eneste undtagelse fra denne princip hvor KMS opsætter bygrænser og DS kun præsenterer statistik efter KMS grænser ? En ellers venlig mand, Henning Christiansen fra DS har via mail erklæret for mig at Det er Kort og Matrikelstyrelsen i Danmark , som afgrænser bypolygonerne og herunder hovedstadsområdet. Danmarks Statistik indlægger alene den bosiddende befolkning indenfor disse bypolygoner hver den 1. januar og laver en optælling af befolknngen herindenfor + hilsen, titel og telefon. 83.249.34.211 24. maj 2011, 00:02 (CEST)[svar]

EnWiki: Metropolitan Copenhagen[rediger kildetekst]

en:Talk:Urban area of Copenhagen#Urban_area_of_Copenhagen_vs._metropolitan_area_of_Copenhagen foregår der pt. en diskussion om, definition af urban area of Copenhagen kontra metropolitan area of Copenhagen, set i relation til Hovedstadsområdet som denne artikel IW'er til. Det kunne derfor være relevant for andre at byde ind her også. --Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 16. jan 2012, 14:37 (CET)

Hvad indgår i hovedstadsområdet[rediger kildetekst]

Hvis vi skal være helt nøjeregnende så er der kun 7 kommuner hvor hele befolkningen indgår i hovedstadsområdet og det er: København, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Hvidovre og Rødovre. De 6 kommuner Brøndby, Herlev, Albertlund, Lyngby-Taarbæk, Tårnby, Vallensbæk har en lille andel af befolkningen som ikke indgår i dette område og det fremgår også af DST's statistikbank. Så disse kommuner indgår også kun delvist i Hovedstadsområdet selvom det for de flestes vedkommende er en meget lille andel af befolkningen som ikke er en del af hovedstadsområdet.

Så vi har:

København, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Hvidovre, Rødovre (hvor hele befolkningen indgår i hovedstadsområdet).

Brøndby, Herlev, Albertlund, Lyngby-Taarbæk, Tårnby, Vallensbæk (Står ikke nævnt i artiklen, men ikke hele befolkningen indgår i hovedstadsområdet).

Ballerup, Ishøj, Greve, Furesø (indgår som nævnt kun delvist i hovedstadsområdet).


Som taget fra Statistikbanken:


Folketal pr. 1. januar efter byer og tid 2011


000-01100 Hovedstadsområdet 1 199 224


101-00101 Københavns Kommune 539 542

101-01100 København (del af Hovedstadsområdet) 539 542


147-00147 Frederiksberg Kommune 98 782

147-01100 Frederiksberg (del af Hovedstadsområdet) 98 782


151-00151 Ballerup Kommune 47 930

151-01100 Ballerup (del af Hovedstadsområdet) 38 890

151-10223 Smørumnedre (del af flere kommuner) 8 487

151-99997 Uden fast bopæl 315

151-99999 Landdistrikter 238


153-00153 Brøndby Kommune 34 021

153-01100 Brøndby (del af Hovedstadsområdet) 33 824

153-99997 Uden fast bopæl 144

153-99999 Landdistrikter 53


157-00157 Gentofte Kommune 71 714

157-01100 Gentofte (del af Hovedstadsområdet) 71 714


159-00159 Gladsaxe Kommune 64 951

159-01100 Gladsaxe (del af Hovedstadsområdet) 64 951


161-00161 Glostrup Kommune 21 384

161-01100 Glostrup (del af Hovedstadsområdet) 21 384


163-00163 Herlev Kommune 26 597

163-01100 Herlev (del af Hovedstadsområdet) 26 506

163-99997 Uden fast bopæl 68

163-99999 Landdistrikter 23


165-00165 Albertslund Kommune 27 800

165-01100 Albertslund (del af Hovedstadsområdet) 27 475

165-99997 Uden fast bopæl 154

165-99999 Landdistrikter 171


167-00167 Hvidovre Kommune 50 081

167-01100 Hvidovre (del af Hovedstadsområdet) 50 081


173-00173 Lyngby-Taarbæk Kommune 52 754

173-01100 Lyngby-Taarbæk (del af Hovedstadsområdet) 52 446

173-99997 Uden fast bopæl 164

173-99999 Landdistrikter 144


175-00175 Rødovre Kommune 36 524

175-01100 Rødovre (del af Hovedstadsområdet) 36 524


183-00183 Ishøj Kommune 20 797

183-01100 Ishøj (del af Hovedstadsområdet) 18 933

183-15889 Torslunde 245

183-18390 Ishøj Landsby 1 039

183-18597 Vestervang 0

183-99997 Uden fast bopæl 82

183-99999 Landdistrikter 498


185-00185 Tårnby Kommune 40 835

185-01100 Tårnby (del af Hovedstadsområdet) 40 485

185-99997 Uden fast bopæl 112

185-99999 Landdistrikter 238


187-00187 Vallensbæk Kommune 14 445

187-01100 Vallensbæk (del af Hovedstadsområdet) 13 880

187-18391 Vallensbæk Landsby 490

187-99997 Uden fast bopæl 23

187-99999 Landdistrikter 52


190-00190 Furesø Kommune 38 286

190-01100 Furesø (del af Hovedstadsområdet) 3 621

190-10221 Kirke Værløse 1 000

190-10223 Smørumnedre (del af flere kommuner) 1 184

190-10237 Farum 18 521

190-10241 Birkerød (del af flere kommuner) 11

190-11048 Værløse 12 849

190-99997 Uden fast bopæl 156

190-99999 Landdistrikter 944 Christian2381 24. jan 2012, 16:36 (CET)