Diskussion:Kommunistisk Enhedsfront (m-l)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kommentarer til rettelser[rediger kildetekst]

  • Undlad venligst betegnelsem "småret" når der laves substantielle rettelser, det er en uskik.
  • Partiet var maoistisk, og ideologilinket bør være til maoisme.
  • Var det danske navn for det norske Arbeidernes Kommunistparti virkelig Arbejdernes Kommunistiske Parti og ikke det mere naturlige Arbejdernes Kommunistparti ?
  • Det statsbærende Albaniens Arbejdets Parti er betydelig vigtigere end en dansk mikroorganisation.--Batmacumba (diskussion) 9. mar 2018, 09:38 (CET)

Kommunistisk Samling[rediger kildetekst]

Givet hvor små de maoistiske organisationer i Island var, vil det nok føre for vidt med særskilte artikler om dem alle tre. Da EIK både leverede partiformanden og medlemsbladet til det nye KS er det mest naturligt at beskrive dem her og så lave et redirect fra Kommúnistasamtökin til denne artikel. Maoisterne var ikke særligt aktive efter 1979, så der er næppe særlig meget at skrive om KS.--Batmacumba (diskussion) 9. mar 2018, 10:24 (CET)

Gjort.--Batmacumba (diskussion) 9. mar 2018, 10:34 (CET)
@Batmacumba: Jeg ved ikke hvad du ved om Kommunistisk Enhedsfront (m-l), men eftersom jeg gennem 70'erne flere somre i rad var sammen med ledende medlemmer af organisationen, vil jeg fastholde at de var marxist-leninister, og uanset du kalder KSML en mikroorganisation, var det den organisation Kommunistisk Enhedsfront (m-l) havde nærmeste relationer til i opgøret om "Tre verdens teorien" i Norden. Iøvrigt blev KSML 1. januar 1979 til DKP/ml, der siden da har udgivet Dagbladet Arbejderen. Du må gerne kalde KSML en mikroorganisation for mig, men så er Kommunistisk Enhedsfront (m-l) vel en "my"organisation. Jeg lægger vægt på den politiske betydning, og der betød kontakten til KSML-DKP/ml uden tvivl væsentligt mere end kontakten til AAP, som Kommunistisk Enhedsfront (m-l) vist aldrig mødtes med. Og ja jeg kaldte ændringen maoisme/marxisme-leninisme for "småret" fordi der i den brede offentlighed har været forvirring netop om maoisme/marxisme-leninisme, hvor marxist-leninister fejlagtigt er blevet omtalt som maoister fordi folk ikke vidste bedre, at rette sådan en misforståelse er småret. mvh Per (PerV) (diskussion) 9. mar 2018, 13:04 (CET)
PS: Jeg retter ikke dit "maoisme" tilbage til det korrekte "marxistisk-leninistisk" før vi er enige. Men din rettelse er forkert! mvh Per (PerV) (diskussion) 9. mar 2018, 13:04 (CET)
Alle disse organisationer var meget små, og selvfølgelig særlig i Island. "Småret" irriterer mig, småret er slåfejl og formalia, ikke noget substantielt, men du er langtfra den værste til at misbruge udtrykket, så lad det ligge. Vedr. ideologi drejer det sig vel i høj grad om selvforståelse vs. hvordan de blev opfattet af omverden. Marxistisk-leninistisk er jo en påberåbelse af at have den korrekte tolkning af grundlæggerne af traditionen, det er et normativt statement, hvorimod maoisme er en karakteristik. Jeg er ikke ekspert i de her ting, men bryder mig ikke om, at dansk Wiki skal være "sært" i den forbindelse (de øvrige Wikier har maoisme, inkl. den islandske), men det er ikke noget jeg vil gå dybere ind i. Jeg er i gang med en gennemgang af hele dækningen af det islandske partisystem, og det her er et meget lille hjørne. Men vil du heller ikke anse AKP for maoistisk? (det karakteriseres jo altid som sådant). EIK udsprang af AKP-miljøet (samme norske universitetsmiljø).
Du svarede ikke på det danske navn for AKP? Har du en dansk kilde på navnet?

Manglen på en artikel om AKP er et irriterende hul i vores dækning, men den norske artikel virker lidt problematisk, og jeg har derfor aldrig oversat den. Hvis du selv var en del af miljøet, synes jeg du burde skrive/bearbejde artiklen, så vi har den.--Batmacumba (diskussion) 9. mar 2018, 21:16 (CET)