Diskussion:Leif den Lykkelige

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

I og med at Grønland er en del af Nordamerika, er det jo ikke Leif, der har opdaget (i dette ords eurocentriske betydning) Amerika.

- Men det er spørgsmålet om man kan blive kendt for at overvintre i Nordamerika. Mvh Morten Overgaard

Sagen er jo stadig den, at Leif blot var den første til at overvintre i den ikke-grønlandske del af Nordamerika - der var andre, der havde overvintret på Grønland først. --Palnatoke 23. nov 2004 kl. 10:42 (CET)


Bjarke Herulfsøn[rediger kildetekst]

Bjarke Herulfsøn opdagede ved et tilfælde land, da han kom ud af kurs på sin vej mod Grønland, da Leif den Lykkelige hørte det fik han idéen til en opdagelsesrejse, og det var Leif den Lykkelige der navngav områderne Helluland, Markland og Vinland. På den måde kan det i og for sig være rigtigt nok at Bjarke Herulfsøn "opdagede amerika", men jeg vil hårdnakket påstå at navngivelsen af områderne Helluland, Markland og Vinland bør tillægges Leif den Lykkelige. Mvh Morten Overgaard


Bjarke Herulfsøn opdagede ved et tilfælde land, ca år 986 da Leif den Lykkelige var ca. 2 år gammel.

Efter at have findet det første skovland (Markland) så sejlede Bjarke vidre for at finde Grønland der ved fandt han græslandet (vinland) og bjørneøen, hvor der var isbjørne. så kom han til et stenland (Helluland) hvor der måtte være indlands is, da den gav genskin på himlen. så blev de ramt af en efter års storm, og sejlede med vinden til Grønland, hvor de fik øje på et skib som var hans fars skib.


Hvis du kan dokumentere det, kan jeg tro på det, ellers er jeg tilbøjelig til at tro på The Penguin Historical Atlas of the Vikings, John Haywood, hvor det står beskrevet at Leif den lykkelige navngav områderne. Det irriterende ved situationen er at oplysningerne stammer fra især to sagaer som begge er skrevet mere end 100 år efter opdagelsen. De to sagaer stemmer, så vidt jeg har hørt, ikke engang særligt godt overens på det her punkt. Mvh Morten Overgaard.


Jeg har en gang undersøgt problemet og med sådan nogen sager kan man se hvordan historien bliver bedre og en hovedeperson bliver mere fremtrædende og der kommer kronologiske problemer.

Selv om det ikke står dirkekte i sagaen så må Bjarke have besøgt Markland gang hver sommer fra ca. 987 til ca. 999 hvor efter han solgte skibet til Leif.

Navnene er ikke navne på den måden som du tror, det er beskrivende navne. Landet med sten, landet med skov, landet med græs. øen med bjørne. Haabet 24. nov 2004 kl. 06:18 (CET)


Aha, ja det er jo meget interessant, men jeg synes ikke det dokumenterer noget. Jeg har læst den Vinland sagaen fra Grønland (oversat til engelsk) og jeg mindes ikke der står noget om at Bjarke Herulfsøn opdagede Vinland, men dog at Markland og Helluland bliver opdaget af Bjarke, vel at mærke uden han går i land. Ifølge den saga bliver Vinland først opdaget, da Leif Eriksøn udforsker den opdagelse, Bjarke har gjort. Mvh Morten Overgaard


Det er rigtigt at der står sådan i en af sagaerne, men sagerne skal læse pralelt, i en helhed. I sagaeren står der også at Bjarke ikke længer sejlede på Norge men beholdt sit skib i ca. 14 år efter opdagelsen af et sted hvor han kunne få tømmer, uden at sejle til Norge.

Derforuden så er Leif en helt og hovedeperson, og der er noget symbolsk i, at ligesom faderen opdager Grønland, så opdager sønnen Vinland. Haabet 24. nov 2004 kl. 17:58 (CET)


Det jeg kan læse er, at Bjarke Herulfsøn ankommer til sin fars bygd efter ved et uheld at have opdaget nyt land, hvorefter han slår sig ned på stedet og starter et landbrug. Senere sejler han netop til Norge, for at fortælle kongen om den opdagelse han gjorde (på det her tidspunkt er vi sandsynligvis efter 1000) og det er først her Leif den Lykkelige hører om det land, hvorefter han opsøger Bjarke og køber hans skib.

Du kunne måske også læse de engelske artikler om emnet, for at få indsigt i den mest almindelig tolkning af begivelsen. Mvh Morten Overgaard 25. november 2004 kl. 9:38 (CET)


Hej i to jeg blander mig lige med fare for at få ørerne i maskinen, da jeg ikke har læst noget om det her emne ud over jeres diskussion. Jeg synes faktisk diskussionen er så spændende at en sammenkogt del måske skulle stå i selve artiklen - altså et lille afsnit om hvor svært det er at afgøre præcist hvem, der opdagede amerika først. Haabets argument om Leifs heltestatus og den gode historie om at faderen opdager Grønland og sønnen opdager Amerika lyder på en måde sandsynlig - mind you jeg aner intet om denne sag :-). Kan man finde citater i sagaerne, der illustrerer problemstillingen, altså hvor både Bjarke og Leif nævnes som opdagere af nyt land? Bortset fra problemstillingen er spændende synes jeg dog som altid her på Wikipedia at vi skal bruge mest krudt i artiklen på den mest almindelige tolkning - altså at Leif opdagede Amerika. Mvh Malene Thyssen 25. nov 2004 kl. 10:05 (CET)


Det lyder som et glimrende forslag.

I den Vinlands Saga som jeg har læst, som hedder Grændlendinga Saga, står det som sagt beskrevet at Bjarke opdager land, som beskrives ligesom Markland og Helluland, men at det er Leif Eriksøn der opdager Vinland. Mvh Morten Overgaard 25. november 2004, kl. 17:33 (CET).

Nu er Leif den lykkelige kommet i kategorien danskere, men burde han ikke være i kategorien nordmænd? Mvh Morten Overgaard 25. november 2004, kl. 18:30 (CET).

Hvorfor det Grønland er da dansk? Han var opvokset på Grønland og født på det selvstændige Island. Haabet 25. nov 2004 kl. 20:54 (CET)

Tja, det er jo lidt af en vurderings sag. Han er jo af norsk slægt, og Grønland såvel som Island, blev jo sådan set koloniseret af Norge. Danmark har jo intet med det at gøre overhovedet, da Grønland på en måde først bliver dansk i 1814, hvor Norge bliver tvunget i union med Sverige. Indtil da havde det principielt været underlagt den Norske trone, som den danske konge dog var indehaver af.


Leif den Lykkelige - dansker?[rediger kildetekst]

Men spørger man på Island, så hævder man, at Leif er islænding, eftersom han er født og opvokset der, og på det tidspunkt var Island en fri og uafhængig stat med egne love, så selv om Leifs far Erik var født i Norge, må man vel give islændingene ret i deres opfattelse? MvhSkalk 22.marts 2007