Vinland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
L'Anse aux Meadows i det nordvestlige hjørne af New Foundland

Vinland var et af de tre områder Leif den Lykkelige ifølge sagaerne opdagede ca. år 1000, nemlig Vinland, Markland og Helluland. Vinland kan både betyde græsland (tundra) og land fuld af vin; Markland betyder skovland og Helluland betyder stenland. Leif den Lykkelige havde valgt at udforske en opdagelse Bjarke Herulfsøn havde gjort ca. 986, da han var kommet ud af kurs på vej til Grønland.

Vinland er det af de tre områder, der er sået mest tvivl om. Således er det beskrevet, at der i Vinland var laks i åerne, og at der groede druer vildt. Man har ikke været i stand til at finde et område, hvor dette for tusinde år siden kunne lade sig gøre, da laks holder til mere nordligt og de vilde vindruer mere sydligt.

Professor, dr.phil Gísli Sigurðsson har indsnævret mulighederne en del ved at benytte sig af fund på bopladsen i L'Anse aux Meadows. Her udgravede man tre nødder og et stykke ved af Grå Valnød (Juglans cineria), hvis nærmeste voksested findes på sydsiden af Saint Lawrence-bugten. Samme sted finder man Flodbred-Vin (Vitis riparia) og en græsart, Elymus virginicus, som kan minde om hvede (mere præcist: Spelt (Triticum spelta)) i akset. Ud fra disse data placerer han – forsøgsvis – "Vinland" ved Miramichi Bay. Kun arkæologisk forskning kan af- eller bekræfte den hypotese.

To opfattelser[redigér | redigér wikikode]

Hvis man har fundet vindruer i Vinland og har kendt planten, er det en rimelig antagelse at navnet simpelthen betyder vindrue-land. Modsat så er "vin" et gammelt nordisk ord, der betyder eng eller græsmark.

Hvis Vinland betyder græsland, så må det være et tundraområde og hvis det betyder Vin-land, så må det ligge forholdsvis langt imod syd.

Vinland = græsland[redigér | redigér wikikode]

På gamle kort er Vinland blevet tegnet som en ø, derfor mener mange, at øen Newfoundland vil være det bedste bud på stedets placering. Denne teori er blevet styrket efter fundet af en tidligere vikinge-bosættelse i L'Anse aux Meadows på Newfoundland i 1960'erne, som eventuelt kunne være stedet, hvor Leif den Lykkelige overvintrede, eller også kan det være biskop Erik, da man også fandt et bogbeslag (se Vinlandskortet). Andre mener, at det nordlige Labrador er græslandet. Og at Markland (det skovklædte sydlige Labrador) er det sydligeste af de områder, som man kender fra sagaerne.

Vinland = vindrue-land[redigér | redigér wikikode]

Dog mener andre, at Vinland må have været en del af fastlandet, og at det formentlig lå mere sydligt, da det er beskrevet, at der groede vilde vindruer i området.

Det var en gammel opfattelse, at Jorden kun havde tre kontinenter, med et cirkelformet verdenshav uden om. Derfor måtte alt land i havet være øer. Derfor er vinland tegnet som en ø.

Det var Adam af Bremen, som var den første til at bruge navnet Vinland på skrift.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Archive.org backup: PBS: Secrets of the Dead. The Syphilis Enigma Citat: "...The earliest signs of syphilis in humans date back to about 2000 years ago, in remains found on the Colorado Plateau of North America...But who knows? There are many places throughout the world that have not been examined for skeletal evidence of syphilis..."

Koordinater: 42°22′24″N 71°08′03″V / 42.37328°N 71.13419°V / 42.37328; -71.13419