Diskussion:Lejesoldat

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Der står i artiklen:

Den franske fremmedlegion består af kontraktansatte lejesoldater, der ikke er franske statsborgere, dog undtaget officererne.

Dette er vist ikke sandt.

  1. Man kan godt være kontraktansat lejesoldat, selvom man er franskmand.
  2. Man kan godt være officer uden at være franskmand. (Eksempel Prins Aage)

Se evt. karrieremuligheder på fremmedlegionens egen hjemmeside Hilsen HeTh 14. jul 2009, 07:59 (CEST)

En anden sag: "en soldat, der mod betaling gør tjeneste i et andet lands forsvar" - den holder vist ikke; en:Bob Denard og en:Simon Mann er nok to af de tydeligste moderne eksempler på lejesoldater, der har arbejdet for deres eget land, men ikke været en del af landets officielle militær. --Palnatoke 14. jul 2009, 08:37 (CEST)


Det viser sig faktisk at fremmedlegionærer ikke er lejesoldater, da de er underlagt den franske hær. Definitionen af en lejesoldat ifølge FN er International Convention against the Recruitment, Use, Financing and Training of Mercenaries se artikel 1 -- HeTh 14. jul 2009, 09:09 (CEST)
Geneve konventionen (Protocol I), 8 June 1977. artikel 47, beskriver kort og godt hvad en lejesoldat (Mercenary) er
  • En lejesoldat har ikke rettigheden til at være en deltager i en krig eller være krigsfange.
  • En lejesoldat er en person som
    • Er rekrutteret lokalt eller i udlandet for at deltage aktivt i en væbnet konflikt.
    • Er motiveret til at deltage for egen vindings skyld.
    • Er ikke medlem af de væbnede styrker som deltager i konflikten.

HeTh 14. jul 2009, 10:33 (CEST)

Jeg har fjernet Den franske fremmedlegion og Schweizergarden, da de ikke p.t. er omfattet af begrebet lejesoldat som p.t. defineret på siden (underlagt h.h.v. de franske og schweiziske hære) og det efter min mening ikke giver mening med en opremsning over noget som ikke er lejesoldater. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 4. jan 2013, 10:55 (CET)

Fremmedlegionen nævner at den har ry for at tiltrække lejesoldater, mens ordet lejetropper godt nok indgår i Schweizergarden. Lejetropper er dog stadigvæk af linjen og den nutidige schweizergarde er under militær kommando. Danmark har også som sådan stillet lejetropper til rådighed og anvendt lejetropper i stor udstrækning - især blandt rytterregimenter. Jeg ser ikke noget problem i også at beskrive lejetropper i samme artikel som lejesoldater, men i så tilfælde skal der en klar adskillelse og en anderkendt (tidligere) definition til og ikke bare en eller anden mere eller mindre tilfældig opfattelse, der beror på at der må være en anden definition. I tillæg til dette vil jeg også mene at væringerne er tvivlsomme, men knap så meget. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 4. jan 2013, 14:27 (CET)

"professionel soldat som mod betaling kæmper i en anden stats hær eller i en privat hær" - det må vist være en anerkendt definition. --Palnatoke (diskussion) 4. jan 2013, 22:01 (CET)
Det tror jeg såmænd ikke det er, men det er givetvis det der er den brede opfattelse af ordet. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 6. jan 2013, 16:21 (CET)