Diskussion:Marselis Boulevard

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aarhus Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Aarhus, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Aarhus-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Hvem eller hvad er Boulevarden opkaldt efter?[rediger kildetekst]

Kommuneatlas skriver ordret om Marselis Boulevard:

"...opkaldt efter Gabriel Marselis, hollandsk købmand, som ejede »Marselisborggaard« fra 1661-1669."

Det er kommunen der må vide bedst skulle man mene, men jeg tror dog der er tale om en misforståelse her. Lad mig forklare nærmere:

  • Dels hed "Marselisborggaard" blot Marselisborg. Men da Gabriel Marselis ejede den hed den faktisk Havreballegård. Det var først i 1680 at Constantin Marselis (hans søn) omdøbte gården til det mere grandiose Marselisborg. Her er der helt klart tale om en historisk misforståelse.
  • Dels er der årstallene. Gabriel Marselis overtog godt nok Havreballegård (som afbetaling på krigsgæld fra Fredetik III) i 1661 (visse kilder nævner dog 1660), men han overdrog den til sin søn Constantin i 1667, på foranledning af kong Frederik III, da Gabriel var mere optaget af sine forretninger i Holland. Det roder altså med årstallene.
  • Dels boede hverken Gabriel eller Constantin på Havreballegård - eller Marselisborg som det kom til at hedde i 1680. Det var sådan set først i 1684 da godset blev ophøjet til baroni, at navnet Marselis blev knyttet til egnen via baroniet Marselisborg. Det er også dette baroni, som har givet navn til Marselisborgskovene, Marselisborgkvarteret og alt andet der hedder noget med Marselisborg i området.

Jeg vover at påstå, at Marselis Boulevard er opkaldt efter Marselis-slægten, fremfor lige Gabriel Marselis?

RhinoMind (diskussion) 6. okt 2013, 02:07 (CEST)

Eget svar Jeg har dog selv et lille bud på svar. Forvirringen med nanvnet og årstallene, kan sagtens skyldes at man i tidligere tider ikke helt havde styr på de historisk korrekte fakta og måske heller ikke rigtig tillagde det nogen særlig betydning. Derudover kan man have valgt Gabriel Marselis, fordi han på trods af sit fravær var den første Marselis der ejede noget som helst på egnen. Derfor valgte man ham som en slags repræsentant for slægten? Ikke noget rimeligt valg i mine øjne, men det er jo en mulig forklaring. RhinoMind (diskussion) 6. okt 2013, 02:07 (CEST) (føler mig lidt "skizofren" at svare på egne spørgsmål...:-))