Diskussion:Nævningeting

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

8 ud af 12?[rediger kildetekst]

"Findes tiltalte derimod skyldig (hvilket kræver mindst 8 stemmer ud af 12" men: "Tinget består i dag af 6 nævninge"

Hvor mange stemmer efter ændringen? 212.242.205.115 27. maj 2016, 06:40 (CEST)[svar]

Dette er vist svaret (fra Eksterne henvisninger = http://www.domstol.dk/saadangoerdu/straffesager/naevningesager/Pages/default.aspx ):

"Dommerne og nævningerne drøfter først skyldsspørgsmålet og stemmer om det. For at tiltalte kan dømmes, skal mindst 4 nævninger og 2 dommere (i landsretten 6 nævninger og 2 dommere) anse det for bevist, at tiltalte er skyldig. Ellers skal tiltalte frifindes." 212.242.205.115 27. maj 2016, 06:45 (CEST)[svar]

Stavemåde[rediger kildetekst]

Jeg kunne se, at nævninger var rettet som en "stavefejl", men det er det ikke, det er den klassiske flertalsform, og stadig den strafferetsjurister foretrækker. Det er således den mere formelle fagsprogsform, hvorimod nævninge uden -r er den mest udbredte blandt lægmænd. Jeg er selv ret ligeglad med, hvilken form der anvendes i artiklen, bare vi bruger den konsekvent, men de er begge korrekte. Se http://sproget.dk/raad-og-regler/artikler-mv/sprogbrevet-dr/sprogbrevetdr-nr-61/nevninge-r Mvh.--Batmacumba (diskussion) 27. apr 2018, 17:32 (CEST)

"danske forhold"[rediger kildetekst]

Jeg har læst op på engelsk common law, og særligt de amerikanske variationer, og udarbejdet kapitlet "Jury i engelsktalende lande" med henblik på at forklare forskellene, de markante elementer som en almindelig læser i mine øjne kunne forventes at søge om en jury samt de mest afgørende påvirkninger en jury har opsat mod det danske retssystem. Er det dét som blev efter spurgt med noten "Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen." og er mit bidrag fornuftigt nok til at WikiPedias veteraner vil fjerne denne?

Forkert hvad der står om nævneting i Danmark[rediger kildetekst]

Det er ikke en rigtig beskrivelse under "Den dobbelte garanti" at de juridiske dommere kan vælge at følge eller forkaste nævningene afgørelse - sådan fungerer det ikke. Skyldsspørgsmålet afgøres i fællesskab. Det er korrekt at nævningene afgiver deres stemmer først, og derefter de tre juridiske dommere - men dommerne stemmer ikke for at følge eller forkaste det nævningene er kommet frem til, de afgiver deres stemme om de finder tiltalte skyldig eller ej.

Se evt her: https://domstol.dk/alle-emner/straffesag/naevningesager/

Den nuværende formulering er uheldig, da den godt nok giver samme resultat for tiltalte, men det fremgår ikke at skylden afgøres i fællesskab mellem nævnidommeren, sådan som det er. Afsnittet bør derfor skrives om... Krasmussen (diskussion) 21. jan. 2022, 16:31 (CET)[svar]