Diskussion:Normaltid

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Normaltid / vintertid[rediger kildetekst]

"Normaltid betegner tiden i en givet tidszone i modsætning til sommertid, hvor urene stilles en time frem. Normaltid kaldes ofte - fejlagtigt - vintertid[Kilde mangler]."

Ifølge DMI er dette ikke helt korrekt, og i givet fald, hvis normaltid er = vintertid hos selv DMI, burde vi så ikke skrive det samme? http://www.dmi.dk/dmi/tilbage_til_normaltid-2

Udover det, burde det ikke være "en given tidszone" fremfor "en givet tidszone", eller er jeg galt på den?

NickyThomassen 31. okt 2011, 11:18 (CET)

Ifølge Nudansk Ordbog og Retskrivningsordbogen er både normaltid, vintertid og zonetid accepterede betegnelser. For at undgå en konflikt for og imod normaltid / vintertid, så har jeg flyttet artiklen til det mest neutrale begreb "zonetid". --Patchfinder (diskussion) 29. okt 2014, 11:55 (CET)

Ingen bruger zonetid[rediger kildetekst]

Eftersom ingen bruger betegnelsen "zonetid" i daglig tale, er det helt misvisende at opslaget er under dette ord. Det villeder folk til at tro, at zonetid er det mest brugte betegnelse for begrebet. Få det rettet omgående. (Skrev 5.186.121.75 (diskussion • bidrag) 30. oktober 2016 10.09. Husk at signere dine indlæg.)

Enig. --Madglad (diskussion) 30. okt 2016, 10:41 (CET)
Og lad mig tilføje: "Zonetid" er en misforståelse. Zonetid relaterer sig til jordens opdeling i tidszoner, ikke til sommer-/normaltid. At zonetiden så i praksis er sammenfaldende med normaltiden er så en anden sag, men begrebet har ingen relevans i forhold til sommer-/normaltid-emnet. Jeg foreslår derfor at vi sletter zonetid fra indledningen, og behandler emnet i Tidszone. --Madglad (diskussion) 28. okt 2017, 22:09 (CEST)

Artiklens navn igen[rediger kildetekst]

Korrekt som en læser skriver ovenfor. Ingen bruger betegnelsen "zonetid". Lidt uvidenskabelig Google-statistik:

  • Vintertid: Ca. 1.590.000 resultater
  • Sommertid: Ca. 374.000 resultater
  • Zonetid: Ca. 2.560

Mht. vintertid: Det lader til at både Politiken[1], TV2[2], Information[3], Berlingske[4] og BT[5] kalder det primært vintertid.

De lidt mere formelle kilder vælger en blød middelvej: DMI[6] kalder det både normaltid og vintertid. Det samme gør DR[7] under den neutrale overskrift "Farvel til sommertid ..."

Mht. "zonetid": Wikipedia skal ikke promovere en udstikkende terminologi, Wikipedia skal bruge sproget som det er og ikke søge at forandre det. Artiklen hed en overgang "Zonetid", omdøbt med denne, ret tvivlsomme begrundelse (fra loggen): Patchfinder flyttede siden Normaltid til Zonetid: "Zonetid er sidestillet med normaltid ifølge Dansk Sprognævn; desuden undgås en konflikt om hvad der er normalt og hvad der ikke er, fordi normalitet altid afhænger af øjnene der ser". Wikipedia skal ikke forholde os til om sprogets ord "afhænger af øjnene der ser". DSN forholder sig i øvrigt i til hvilke ord, der er normalt anvendt, men til hvordan ord staves. At kalde artiklen for "Zonetid" er absurd.

Alt i alt synes jeg man må konkludere at vintertid nu er den gængse betegnelse, og at normaltid af nogle anses som den formelt korrekte betegnelse. Jeg synes at artiklen bør ligge under den gængse betegnelse, normaltid. Kan dette afklares med en debat her på siden? --Madglad (diskussion) 2. nov 2016, 09:23 (CET)

"Vintertid" er flyttet til dansk normaltid[rediger kildetekst]

Til orientering er "vintertid" er flyttet til Dansk normaltid. Følg fx vintertid - her er vintertid også beskrevet.
Normaltid er for den internationale normaltid. Grunden til dette indlæg er at 85.80.226.194 den 21. okt 2020, 02:37‎ har genindført vintertid i den (internationale) normaltid. Det foreslås slettet (igen). --Glenn (diskussion) 21. okt 2020, 09:35 (CEST)

Danmark overgår til universaltid 26. marts 2023[rediger kildetekst]

@Madglad: Her er en anden kilde:

--Glenn (diskussion) 25. mar. 2023, 11:47 (CET)Svar[svar]

Interessant. Her ligger den på https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2023/294
Dermed er så "den koordinerede universaltid" officiel dansk sprogbrug.
Men det er jo ikke ensbetydende med at "Denne dato gik Danmark over til universaltid". "Universaltid" uden koordineret, lige så ikke-dansk som det tidlige W-begreb "zonetid". Og Danmark går over til UTC+2 i nat, ikke "univesaltid". Og man skifter definitionen af "Dansk normaltid" ud til at være baseret på UTC. Der er ingen grund til at forøge forvirringen ved at sammenblande og forsimple begreberne. --Madglad (diskussion) 25. mar. 2023, 12:18 (CET)Svar[svar]