Diskussion:Norne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Untitled[redigér wikikode]

der er to fejl i artiklen: "de bedst kendte Norner var Urd, Verdande og SKuld" antyder at der er flere (ukendte) norner. Der er kun de tre nævnte norner og ikke flere.

At de tre norners navene skulle betyde "fortid, nutid og fremtid" er noget vrøvl, som muligvis stammer fra Dickens Juleventyr, men ikke har nogen fundering i den Nordiske mytologi.

Den ældste norne Urd spandt livstrådene på sin håndten. Verdante, den næstældste, snoede trådene mellem fingrene, og arbejdede som hun var i humør til. Derfor kom der af og til kurrer på tråden. Den yngste norne Skuld, bestemte hvornår tråden skulle klippes over.

- end - (skrev Jensb (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Hvad bygger du din kommentar på? Har du en reference på det med Dickens? --Ktp72 3. nov 2009, 10:57 (CET)

Vølvens spådom fra den ældre Edda fortæller (bl.a.) om Nornerne. Her fremgår der ikke noget om fortid/nutid/fremtid. Ud over at spinde menneskenes skæbner/livstråde gik de vist også rundt og passede hjortene, der boede i Ygdrasils trækrone. Urds væld, var den kilde der udsprang ved den ene af rødderne. Hvis man læser indlægget her i Wikipedia om "Urd, Verdande og Skuld" (i stedet for "norner") fremgår det også.

mht reference til Dickens så prøv at slå op på "Charles Dickens" eller "Et Juleeventyr" - eller google det samme. Nu har det jo også lige været jul, så der har vist været op til flere filmatiseringer på TV spundet over historien.Jensb 29. dec 2009, 15:33 (CET)

15. Derfra kom Møer, saa mangt de ved, tre, fra Søen ved Træets Rod. Den ene hed Urd, den anden Verdande, Skuld var det Navn, man skar den tredje. Love de lagde, Liv de kaared. Menneskeskæbner, for Menneskens Børn.

Hej JensB, jeg vil lige bede dig læse etymologi-afsnittet først. Mht. til Dickens, så må du meget gerne tilføje din reference i et afsnit vedr. norner i moderne litteratur. mvh --Ktp72 29. dec 2009, 16:06 (CET)